Nikdy nevíte, co cestující vytáhne z kapsy. Revizoři se učí sebeobranu přímo v tramvaji

Revizoři dopravního podniku města Brna se zdokonalovali v sebeobraně. V tramvaji v jedné z brněnských vozoven si vyzkoušeli jak reagovat, pokud je napadne agresivní pasažér.

V polovině ledna takový cestující jejich kolegu pořezal. Sebeobranu s prvky například brazilského bojového umění jiu-jitsu si mimo učebnu školícího centra vyzkoušeli revizoři poprvé.

Podle instruktora Rudolfa Charváta je důležité vycítit blížící se konflikt dřív, než k němu dojde.

„Je to na bázi intuice, percepce. To znamená, že už cítíte dopředu toho člověka podle chování - dejme tomu podle barvy očí nebo podle dechu, podle oděvu a různě můžete cítit konfliktní situaci. Jestli už agresivně, zrychleně postupuje do toho vozu. Je to vlastně čtení té situace, čtení toho člověka,“ upřesňuje.

Napadení nožem je podle revizorů opravdu ojedinělé. Ale ani tak není příjemné vědomí, že někteří černí pasažéři jsou nevypočitatelní.

„Musí se s tím trošku počítat. Nevíte, co ten člověk z té kapsy vytáhne. Jestli to bude průkazka, jízdenka nebo nějaká zbraň. Že opravdu nevíme, koho před sebou máme,“ říká jeden z revizorů Dopravního podniku města Brna.

Podle jeho zkušenosti se černý pasažér snaží utéct vždy, když má šanci. Fyzických napadení ale v posledních letech ubývá.

„V roce 2008 skončilo třicet revizorů v následné pracovní neschopnosti. Už v loňském roce to byli pouze dva,“ upřesňuje mluvčí Dopravního podniku Barbora Lukšová.

Řidiči a revizoři ve své pracovní době čelí především slovním útokům a vyhrožování.

autor: Alžběta Nečasová
Spustit audio

Související