Nikdo majitele nedonutí, páky nemáme. Obyvatele Lysovic trápí zápach z bývalých silážních věží

3. červenec 2021

Bývalé silážní věže v Lysovicích na Vyškovsku letos změnily majitele. Od Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových je koupil brněnský podnikatel Karel Janíček. Vydražil je v elektronické aukci za zhruba 21 tisíc korun. Když zjistil, že jsou některé z nich kontaminované arzénem a jejich obsah obtěžuje obyvatele okolí nesnesitelným zápachem, chtěl nemovitosti vrátit s tvrzením, že byl oklamán. To ale úřad odmítl.

„Řeší se to už strašně dlouho. Smrdí to, nikdo asi neví, co v tom je. Jako děcko si už siláže nepamatuju, jen vodu,“ vybavuje si paní Helena Otevřelová, která bydlí pár desítek metrů od silážních věží. „Mám z roku 1942 od vyškovského malíře namalovaný obrázek,“ ukazuje paní Helena. Silážní věže jsou ještě se střechami a obrázek vypadá velice malebně.

Obrázek silážních věží ze 40. let

Když nový majitel zjistil, jaké jsou se silážními věžemi problémy, chtěl odstoupit od kupní smlouvy s majetkovým úřadem. „Údajně mělo dojít k podstatnému porušení povinnosti ze strany našeho úřadu, který měl kupujícího nedostatečně informovat o stavu prodávané nemovitosti. Toto tvrzení však není pravdivé,“ říká mluvčí úřadu Andrej Bančanský.

„Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových v popisu předmětu aukce i v kupní smlouvě výslovně informoval o nadlimitní kontaminaci arzénem zjištěné na základě rozboru náhodně odebraných vzorků provedeným Státním zdravotním ústavem se sídlem v Ostravě. U jiných prvků nebyly ve vzorcích zjištěny žádné nadlimitní hodnoty. Žádost o vrácení nemovitosti i kupní ceny tudíž úřad odmítl, protože k tomu neshledal žádný důvod.“

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových je majitelem silážních věží v Lysovicích

Plány majitele

Podnikatel Karel Janíček se kvůli natáčení sejít nechtěl. Po telefonu přiznal, že stavby si před koupí neprohlédl a nic si o nich nezjistil. Stavby chce nejprve zabezpečit. „Zadělám všechny díry, co tam jsou, aby tam nemohl někdo vlézt nebo spadnout.“ Pak nechá udělat rozbory vody, která se ve věžích kumuluje. Jeho další plány jsou ale poněkud překvapivé. „Připadlo mi, že je tam čistá voda, tak bych tam mohl dát kapra.“

Vedení Lysovic mělo minulý týden schůzi, na které ten problém znovu řešilo. „Majitel nám slíbil, že v průběhu měsíce července pozemek oplotí a zajistí tak, aby se nikomu nic nestalo,“ říká nezávislá místostarostka Jiřina Kopuletá. Což měl ale udělat předchozí majitel, tedy stát.

„Obávám se, že těch pák, jak majitele přimět, aby odstranil obtěžující zápach, případně celé stavby, moc nemáme. Škoda, že nejdříve třeba nezavolal, nezeptal se, nezjistil si více informací o tom pozemku.“ Nový majitel silážních věží přitom v Lysovicích už další nemovitost má.

Spustit audio

Související