NG má jen několik hodin k vydání Madony z Veveří církvi. Jinak jí hrozí exekuce

18. únor 2016

Už jen do dnešních 17 hodin bude brněnské biskupství čekat na vzácný gotický obraz Madona z Veveří. Podle soudu ho má vydat pražská Národní galerie v rámci majetkového vyrovnání státu s církvemi do pátku. Biskupství si ale určilo jiný termín. Pokud se tak dnes nestane, obrátí se na exekutora.

Problém je ve dvou odlišných právních výkladech. Národní galerie tvrdí, že k vydání potřebuje souhlas Jihomoravského kraje. Podle mluvčí ministerstva kultury Simony Cigánkové to ale není pravda.

„Podle právního názoru Památkové inspekce ministerstva kultury je při přemístění kulturní památky z veřejně přístupného místa na jiné veřejně přístupné místo podle stávajícího zákona o památkové péči potřeba podat oznámení Národnímu památkovému ústavu,“ přiblížila.


Madona z Veveří je připisována malíři z okruhu Mistra vyšebrodského oltáře. Vznikla před rokem 1350 pro hradní kapli na objednávku moravského markraběte Jana Jindřicha Lucemburského a podle zástupců NG byla vždy součástí profánního panství.Malba je vystavována v Anežském klášteře v Praze. Loni, když už o její vydání žádala církev, ji stát prohlásil za národní kulturní památku.

Souhlas je podle ministerstva kultury potřeba v případě, že by se památka přesouvala někam, kde ji veřejnost neuvidí.

Národní galerie přesto trvá na svém a podala dovolání k Nejvyššímu soudu. To ale nemá odkladný účinek.

Farnost v Bítýšce v úterý uvedla, že pokud obraz nebude v Brně do čtvrtečních 17 hodin, obrátí se na exekutora.

autor: lov
Spustit audio