Nezaměstnanost v Olomouckém kraji klesá. Přesto je pro některé skupiny problém najít práci

11. duben 2017

Stále méně lidí postává před nástěnkami s nabídkou práce. Nezaměstnanost v Olomouckém kraji klesá. Přesto mají některé skupiny problémy najít si práci. Třeba starší lidé nebo mladí bez zkušeností.

V březnu hledalo v Olomouckém kraji práci téměř o dva tisíce lidí méně než v únoru. Nezaměstnanost byla 5,5 procenta. Aktuálně přibývá nabídek na sezonní činnosti. Dlouhodobě nezaměstnaným starším uchazečům nabízí úřad práce například rekvalifikační kurzy.

„Jsem vyučený v zemědělství. To většinou padlo. Nezaměstnaný už jsem tři roky. Zaprvé už mám nějaké roky, a když se přijdu někam zeptat, dají mi razítko a zase jdu," říká pětapadesátiletý Aleš Bajza, stojící u prosklených vývěsek s nabídkami volných pozic u olomouckého úřadu práce. Patří v Olomouckém kraji mezi více než 24 800 nezaměstnaných.

„Pokud má ze zdravotních důvodů omezenou schopnost vykonávání původní práce, nezbývá mu nic jiného než třeba rekvalifikace. Jsou různé pomocné práce. Může zkusit dělat třeba ostrahu," říká analytik Úřadu práce Jaroslav Mikšaník s tím, že starší uchazeče o práci může limitovat zdraví.

Přestože Aleš Bajza je na úřadu práce dlouhodobě, obecně nezaměstnanost v Olomouckém kraji klesá. Ve srovnání s únorem ubylo v březnu takřka 2000 uchazečů o práci.

„Pokles nezaměstnanosti byl způsoben dobrou ekonomickou situací podniků. Nabírají nové zaměstnance. Projevil se i vliv sezónních prací ve stavebnictví, zemědělství, lesnictví nebo pohostinství. Na veřejně prospěšné práce nastoupilo asi 150 uchazečů o zaměstnání," dodává Mikšaník.

„Nemám pracovní zkušenosti, takže nevím, co by mi sedělo. Chtěl bych asi vyzkoušet různé práce. Najít takovou, která by mě bavila. Na úřadě práce jsem půl roku. Už mi dali nabídky například v dřevovýrobě," říká osmnáctiletý Tomáš Navrátil, který si práci nenašel ani díky sezónním nabídkám.

Ten se nedávno přestěhoval přímo do Olomouce. Věří, že ve velkém městě bude mít více pracovních příležitostí. O tom svědčí podle úřadu práce i statistika. Největší nezaměstnanost je totiž v nejmenším krajském okrese, na Jesenicku, a to 8,8 procent.

autor: ahe
Spustit audio