Nezaměstnanost v květnu pod šesti procenty

10. červen 2003

V Jihočeském kraji klesá od února počet uchazečů o práci a míra nezaměstnanosti se proto snížila čtvrtý měsíc po sobě. Na konci května činila 5,8 procenta a proti předchozímu měsíci byla nižší o 0,3 procentního bodu.

Koncem dubna hledalo v Jihočeském kraji práci 19.509 lidí, na konci května už jen 18.479 osob. Vyplývá to z údajů ministerstva práce a sociálních věcí.

Kraj je vedle Prahy jediným, v němž je míra nezaměstnanosti pod hranicí šesti procent. Vliv na snižování počtu nezaměstnaných má nadále nabídka sezonních prací. Míra nezaměstnanosti na konci května klesla ve všech sedmi bývalých okresech Jihočeského kraje. Největší snížení zaznamenalo Českokrumlovsko, kde je míra nezaměstnanosti v rámci jižních Čech dlouhodobě nejvyšší. Na konci května klesla z 9,7 na 9,1 procenta. Nejnižší míra nezaměstnanosti je stále na Českobudějovicku, kde v posledních měsících klesá vždy o 0,2 procentního bodu. V závěru května činila 4,2 procenta. Jihočeské úřady práce nabízely koncem května uchazečům o práci 2985 volných pracovních míst, což bylo o 84 více než v předchozím měsíci. Nejširší nabídka volných míst je nyní na Českobudějovicku, a to 533 míst. Z nejmenšího počtu nabídek si mohou vybírat nezaměstnaní na Prachaticku.

Na konci května hledalo v Jihočeském kraji pracovní uplatnění 10.082 žen, což bylo o 312 méně než v dubnu. Poklesl také počet uchazečů o práci z řad absolventů a občanů se změněnou pracovní schopností.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio