Nezaměstnanost mírně vzrostla, ubylo volných míst

Nezaměstnaných ke konci loňského roku přibylo ve Zlínském i Jihomoravském kraji.

V prosinci loňského roku narostla nezaměstnanost na východní i jižní Moravě. Úřady práce dnes zveřejnily, že nárůst způsobil především konec sezónních prací. Nejvíce volných míst je stále v méně kvalifikovaných oborech a ve strojírenství.

Na konci prosince bylo na jižní Moravě téměř 50 tisíc uchazečů o práci, míra nezaměstnanosti dosahovala 6,1 procenta, ve Zlínském kraji bylo bez práce téměř 20 tisíc lidí, což představuje míru nezaměstnanosti 4,9 procenta.

„Sezónnost se projevila i na nových žadatelích z řad osob samostatně výdělečně činných, a to zejména v okresech Břeclav, Hodonín a Znojmo. Meziměsíční nárůst tady činil čtyřicet až čtyřicet pět procent,“ konstatuje ředitel krajského úřadu práce v Brně Josef Bürger.

Podle ředitelky zlínského úřadu práce Miriam Majdyšové mírně klesl i počet volných míst. „Evidujeme 6 828 volných pracovních míst, což znamená, že na jedno pracovní místo připadají tři uchazeči o zaměstnání,“ uvedla.

I když ve srovnání s listopadem nezaměstnanost v obou krajích rostla, ve srovnání s prosincem roku 2015 se míra nezaměstnanosti snížila. Na jihu Moravy o 0,9 procentního bodu a ve Zlínském kraji dokonce o 1,1 procentního bodu.

autor: rv
Spustit audio