Nezaměstnaní v Olomouckém kraji se v nabídce rekvalifikačních kurzů zajímají hlavně o kancelářskou práci

10. květen 2017

Chtějí se stát chůvou, sekretářkou, pustit se do podnikání nebo být účetní či projektový manažer. Tyto kurzy si s oblibou vybírají nezaměstnaní v Olomouckém kraji. Častěji jsou ochotní naučit se nové profesi lidé nad 35 let. Během dneška úřad práce zveřejní aktuální statistiky nezaměstnanosti.

„Jsem nezaměstnaná asi zhruba tři čtvrtě roku. Předtím jsem pracovala jako osobní asistentka. Administrativa by mě bavila i dál. Nabídek teď není tolik a o mnohých úřad práce ani neví, takže je to dost na mně," říká Lenka z Olomouce, která vyhlíží nabídky na nástěnkách u úřadu práce často, i když jde jenom náhodou kolem.

Aby dostala vysněnou práci v kanceláři, je připravená se dál vzdělávat, třeba v rekvalifikačním kurzu.

„Asi bych to brala, aspoň bych nebyla doma a dostala bych se i ven. Baví mě ta administrativa, takže pokud by bylo něco ohledně Excelu, Wordu a podobně, cokoliv, co by mi mohlo pomoci získat práci na úřadě nebo ve firmě, asi bych to brala," dodává.

Právě o kancelářské práce mají lidé podle Leopolda Podmaníka, odborníka na vzdělávání, který rekvalifikační kurzy pro olomoucký úřad práce zajišťuje, největší zájem: „Je to například manažer projektu, mzdová účetní, jsou to asistentky, sekretářky a tak dál.“

Do kurzů se pouze výjimečně hlásí mladí lidé

„Pro změnu profese nebo další prohloubení znalostí se nejčastěji rozhodují lidé mezi 35 a 54 lety,“ říká mluvčí úřadu práce České republiky Kateřina Beránková.

Určité specifické druhy rekvalifikací volí podle Leopolda Podmaníka například skupiny žen, které jsou na trhu práce nějak limitované - třeba věkem nebo tím, že mají malé děti.

„Je velký zájem o kurzy pro chůvy. Tam je ta cílová skupina 50 plus. U těch maminek po mateřské je větší zájem o zahájení podnikání. Jsou to podnikatelské kurzy, které je připravují na to, aby se sami o sebe postaraly,“ dodává.

Každý měsíc se v Olomouckém kraji zapíše do rekvalifikačního kurzu zhruba 70 lidí.

autor: ahe
Spustit audio