Než se země otřese

28. březen 2011

Vědci jsou na stopě předpovědi zemětřesení na bázi přírodních signálů. Úspěšné předpovědi zemětřesení zatím bohužel stále patří mezi výjimky. Změnit by to ale mohl nový objev tureckých a francouzských vědců.

Určité signály by podle nich mohly ohlásit zemětřesení desítky minut před jeho propuknutím. V srpnu a listopadu 1999 zasáhlo Turecko zemětřesení o síle přesahující 7 stupňů Richterovy škály, které si vyžádalo téměř 20 000 obětí. Nyní seismologové objevili signály, které této události předcházely přesně o 44 minut. Server iDnes.cz napsal, že „jde o velmi zvláštní seizmický signál, který odpovídá pomalému sesuvu zlomu v hloubce Země. Vibrace se opakují po dobu 44 minut před samotným zemětřesením“.

To bylo ale jedno zemětřesení. Dá se tento objev vztáhnout i na další podobné velké události?
Podle výzkumníků předchází téměř polovině velkých zemětřesení jevy, které naznačují, že nastává přípravná fáze otřesů. Pokud jde o velmi silné zemětřesení, například to z 11. března v Japonsku, po dva dny před ním byla registrována seizmická aktivita, která zřejmě naznačovala, že jde o přípravnou fázi zemětřesení. Bylo to ale 100 kilometrů v moři, proto bylo těžké signály odhalit. Nicméně, kdyby se dařilo vyhlásit pohotovosti 44 minut dopředu, mělo by to obrovský význam. Obyvatelstvo třeba v takovém městě jako Istanbul by mělo čas shromáždit se na otevřených prostorech, například v parcích nebo na náměstích.

Musí to být hrozné, když udeří zemětřesení v plné síle. My tu máme natočený záznam zemětřesení, zvuk, který ukazuje jeho zlověstnost a sílu. Díky němu se můžeme virtuálně do epicentra zemětřesení vydat.

0:00
/
0:00
autor: Jiří Kokmotos
Spustit audio