Nevíte, co s okurkami, přezrálými rajčaty a plody bezu? Máme skvělé recepty!

7. září 2017

Tipy na využití nadúrody okurek, nezralých i přezrálých rajčat a recept na bezinkový likér.

Určitě to zná každý zahrádkář. Jsou plodiny, které musíte piplat od jara až do podzimu a úroda je spíš hubená. A vedle nich samorosty, které vám vaši starost bohatě vrátí. Někdy až příliš bohatě.

V pravidelné pondělní poradně Apetýtu, která patří babským radám, se moderátorkám sešlo několik velmi užitečných tipů na zpracování nadměrné úrody okurek. Posluchačky a posluchači si vědí rady i s přezrálými rajčaty, případně nedozrálými kousky. A jako bonus přidáme a závěr recept na výborný bezinkový likér. Bezinky právě dozrávají a bylo by škoda je nevyužít!


Líbí se vám naše tipy? Poslouchejte každé pondělí v 10:30 Babské rady v Apetýtu. Poradnu plnou vašich osvědčených triků a vychytávek do domácnosti. Pořad, který tvoří sami posluchači.

VÁNOČNÍ SALÁT

5 kg přerostlých okurek
1 kg cibule
500 ml octu (můžeme dát ale dle chuti i méně)
600 g krupicového cukru
1 balení směsi k nakládání okurek
½ lžičky pyrosiřičitanu draselného pro konzervaci potravin

Očištěné okurky nakrájíme na kolečka, cibuli nadrobno. Z ostatních surovin si uděláme nálev, který se zeleninou promícháme. Necháme 24 hodin odležet a rozdělíme do čistých sklenic. Nezavařujeme.

ZAVAŘENÁ OKURKOVÁ DOBROTA

500 g cibule
500 g papriky
3 kg okurek
300 g krupicového cukru
500 ml octu
1 balení směsi k nakládání okurek

Zeleninu nakrouháme nebo nakrájíme na tenká kolečka (případně nahrubo nastrouháme). Zalijeme nálevem připraveným z ostatních surovin, naplníme čisté sklenice a zavařujeme 6-7 minut v tlakovém hrnci, nebo 15 minut při 85 stupních. Podáváme jako přílohový salát pečenému masu s bramborovou kaší.

PIKANTNÍ OKURKOVÝ SALÁT

3 kg okurek
3 lžičky soli
1 lžička pepře
1 lžička kari
dle chuti chilli
6 cibulí
1 malá (hořčičná) sklenička octu
¾ malé skleničky cukru
6 malých skleniček oleje

Okurky nahrubo nastrouháme, cibule nakrájíme na kolečka. Okurky poté v míse posolíme a necháme asi 3 hodiny stát. Vodu, kterou pustí, slijeme. Přidáme k nim ostatní suroviny, promícháme a plníme čisté skleničky. Sterilujeme asi 15 minut při 80 stupních. Chutný salát je pak v zimě kdykoliv po ruce.

MÁTE HODNĚ NEZRALÝCH RAJČAT?

Nemusíte je vyhazovat, ani nakládat. Stačí vzít pětilitrovou sklenici, na dno rozložit 2-3 jablka, zasypat rajčaty a nahoru ještě jablka rozprostřít. Hrdlo uzavřeme papírem a necháme dozrát za oknem.

OMÁČKOVÝ ZÁKLAD Z PŘEZRÁLÝCH RAJČAT I.

1 kg rajčat
250 ml vody
sůl dle chuti

Rajčata chvíli povaříme ve vodě a necháme vychladnout. Pak pomeleme ve strojku na rybíz – zbyde nám tak jen šťáva s masou bez semínek. Rozdělíme do sáčků, zavážeme a dáme do mrazáku. Směs do omáček a polévek je tak vždy po ruce.

OMÁČKOVÝ ZÁKLAD Z PŘEZRÁLÝCH RAJČAT II.

Do kastrolu nalijeme vodu tak, aby sahala asi do 1 cm výšky. Přidáme rajčata a necháme rozvařit. Přepasírujeme, ještě povaříme a dle chuti přidáme sůl a cukr. Rozdělíme do nahřátých čistých sklenic, zašroubujeme a otočíme dnem vzhůru.

BEZINKOVÝ LIKÉR

2 litry bezinek
1 litr vody
1 kg krupicového cukru
1 vanilkový cukr
3-4 lžíce uvařené silné kávy
500 ml rumu

Bezinky povaříme ve vodě asi 15 minut. Přecedíme a nepasírujeme, jen vymačkáme. Pak k tekutině přidáme cukr a vaříme do rozpuštění. Poté přisypeme vanilkový cukr a ještě asi 3 minuty povaříme. Nakonec přimícháme kávu, zakryjeme pokličkou a necháme vychladnout. Do vychladlé tekutiny přidáme rum.

autor: Zuzana Plíšková
Spustit audio