Nevidomí nemusí spoléhat jen na poctivost okolí. Při placení jim pomůže aplikace Cashreader

8. červenec 2019

Zaplatit v obchodě může být pro nevidomé lidi velký problém. Aby vybrali správnou bankovku, musí se někoho zeptat. A právě proto vznikla aplikace Cashreader, která jako jediná na světě dokáže rozpoznat bankovky nejen světových měn, ale i menších států.

Díky hmatovým rukavicím si mohou nevidomí slavná umělecká díla doslova osahat

Hmatové rukavice pomocí vibrací a 3D modelu zprostředkovávají nevidomým ojedinělý zážitek z umění

V Anežském klášteře v Praze vrcholí unikátní výstava nazvaná Touching Masterpieces. Nevidomí si na ní můžou pomocí hmatových rukavic vůbec poprvé sáhnout na světoznámé sochy ve virtuální realitě.

František Vyhnálek ze Šumperka je nevidomý, a tak má někdy problém rozpoznat, kterou bankovkou by měl právě zaplatit. V tomto směru se proto musí spoléhat především na ostatní. Buď se někoho zeptá, nebo použije speciální šablonku, která mu pomůže podle rozměrů bankovky určit, kterou z nich má zaplatit.

Cashreader

Nově mají nevidomí k dispozici ale i moderního pomocníka v podobě mobilní aplikace Cashreader, kterou panu Vyhnálkovi představuje Tomáš Jelínek: „Aplikace je dostupná zdarma a v této chvíli umí rozpoznat asi 40 měn. Kromě českých korun a eur tam najdete třeba polský zlotý nebo chorvatské kuny, zkrátka většinu měn zemí, do kterých běžně jezdíme na dovolenou.“

Nevidomému, který má v mobilu aplikaci Cashreader, pak stačí jen namířit kameru telefonu na bankovku a aplikace mu sama její hodnotu nahlas přečte. Současně se identifikovaná hodnota objeví na displeji, takže si lidé se zbytky zraku mohou naskenovanou bankovku i prohlédnout.

Mluví i vibruje

Aplikace Be My Eyes usnadňuje život nevidomým: stává se doslova jejich očima

Aplikace Be My Eyes pomáhá nevidomým rozpoznat to, co sami nemohou

Pro nevidomé je potíž poznat, jestli v konzervě v polici jsou fazole, nebo ovocný kompot. S takovými problémy se přitom potýkají pravidelně. Dán Hans Jørgen Wiberg vymyslel aplikaci Be My Eyes. Ta nevidomého přes chytrý telefon propojí s dobrovolníkem, který mu poradí. Po celém světě je takových pomocníků přes dva miliony. V Česku kolem pěti tisíc.

Mince v této chvíli ještě přidané nemáme, protože například eurových mincí je obrovské množství typů a všechny jejich varianty bychom nejprve museli do aplikace přidat. Proto se zatím soustřeďujeme na další bankovky z celého světa, jako jsou čínské juany nebo bermudské dolary,“ vysvětluje Tomáš Jelínek.

Kromě toho, že aplikace s nevidomým komunikuje pomocí hlasu, tak také vibruje. Jedna vibrace znamená stokorunu, dvě dvousetkorunu a tak dále. I to může například v hlučném prostředí nebo tam, kde není zvukový výstup žádoucí, uživatelům výrazně zjednodušit život.

autoři: Eva Kézrová , and
Spustit audio

Související