Netuší, pro koho sloužil. Sondy zmapovaly nepřístupný kryt pod Masarykovým náměstím ve Znojmě

Podzemí pod Masarykovým náměstím ve Znojmě je větší, než se původně předpokládalo. Odhalily to modely, které si nechalo vypracovat vedení města. Pod povrchem se nachází i prozatím veřejnosti nepřístupný kryt, na který narazili technici loni v létě.

Baterku zezadu i zepředu. Dvě velké ocelové páky na železných dveřích se otevřely. Uvnitř sklepení je výrazně tepleji než na povrchu a stropy jsou nízké.

Skrytá zákoutí krytu pod Masarykovým náměstím ve Znojmě

„Místo, kde se nacházíme, bylo pravděpodobně upraveno v 70. letech. Nevíme stoprocentně, jestli to byl kryt pro vyvolené nebo pro širokou veřejnost a k jakému účelu se vybudoval. Dokonce máme informace, že sloužil pro tajnou policii. To jsou částečně podložené spekulace z archivů CIA a pamětníky. Detailní mapy, které existovaly, byly po revoluci skartovány,“ říká ředitel Znojemské besedy František Koudela.

V úzké chodbě jsou vidět i toalety a sociální zařízení. „Je to kompletně zařízené. Najdeme tu i jakýsi velín pro pracovníky. Dokonce je tady i vodní nádrž,“ doplňuje Koudela. Za zídkou se skrývá křišťálově čistá voda. „Prostor mohl být zásobován spodními proudy a průsakovou vodou, která se profiltruje přes horniny, proto je voda tak čistá,“ popisuje prostory vodní nádrže Kamil Tomek.

Voda, která prosakuje hluboko do podzemí, vytváří na některých místech i půl metru dlouhá vápencová brčka podobná krápníkům

Náměstí nad hlavou

„Nad námi je Masarykovo nebo Dolní náměstí, jak říkáme ve Znojmě. Jsme kousek od obchodního domu Dyje,“ říká místostarosta Jakub Malačka. Radnice si nechala vypracovat i 3D model krytu. „Máme jen ty první vizualizace, čekáme na textovou zprávu. Podle toho uvidíme rozměr chodeb i hloubku.“

Z krytu vedou na povrch několik metrů vysoké šachty. Vstupy do nich jsou ale zabedněny

„Mapové podklady se ještě budou tvořit. Protože z těch stávajících se bohužel nic nedochovalo,“ říká městská architektka Iveta Ludvíková a vysvětluje, jaký bude další proces: „Vytvoření podkladů pro studii, která by řešila možnosti budoucího využití těchto prostor a odhalení rizik, které jsou spojené s bezpečností. A vytvoření takových podmínek, aby tu návštěvníci byli v bezpečí.“

„Tohle považujeme za něco ojedinělého. Takže to nebude prohlídka na půlhodinu či hodinu. Zvažujeme prohlídky na objednávku jednou či dvakrát v týdnu,“ uzavírá ředitel Znojemské besedy František Koudela. Chodby se nachází v blízkosti stále expozice znojemského podzemí. Radnice bude zjišťovat, jestli je bude možné v budoucnu propojit.

Co se do reportáže nevešlo:

Kryt byl vybudován v 70. letech minulého století. Znojemské podzemí je ale stovky let staré. Kdysi sloužilo na obranu před Švédy. Svou roli sehrál také v I. a II. světové válce.

Zachovala se ve zdi také několik století stará cechovní kamenická značka.

Z krytu vedou na povrch několik metrů vysoké šachty. Vstupy do nich jsou ale zabedněny. Sloužily pro transport materiálu při betonování podzemních chodeb a sanaci propadajícího se podzemí. Mohla to být ale také výtahová šachta ze středověku.

Podobně je na tom také historický vstup do podzemí. Zachoval se i se schodištěm, které ústilo na Masarykovo náměstí.

autor: Petr Tichý
Spustit audio

Související