Netradiční výzdobu má na začátku nové sezony zámek v Tovačově. Rekonstruuje se tam vídeňské křídlo

1. duben 2017

Vídeňské křídlo tovačovského zámku se před prvními návštěvníky schovává na začátku nové sezony za lešením. Ti už jsou ale podle kastelánky zvyklí. Opravy totiž město dělá postupně každý rok.

Opravy skončí až v samém závěru letošní sezony.

V okolí majestátné zrekonstruované věže na zámku v Tovačově jezdí nákladní auta a pochodují dělníci. Staví kolem vedlejší budovy kovové lešení.

Ani zvuky sbíječky neodradily první zvědavce letošní sezony, třeba Danu z Olomouce: „Určitě je to nadějné, i když ta krása zámku a okolí je zatím schovaná. Až to bude jednou opravené, bude to zajímavé.“

Na nový vzhled zámku, který nebudou schovávat trubky a lešení, si návštěvníci podle kastelánky Květy Zajícové ještě počkají.

„Téměř každý rok teď poslední dobou něco opravujeme. Letos přišlo na řadu vídeňské křídlo, a to čelní fasáda a budou se měnit ta okna, která jsou ve špatném stavu. Opravy začaly v březnu, staví se tady lešení. Ukončeny budou na konci sezony, takže někdy koncem října,“ říká.

Město, které zámek spravuje, se snaží památku rekonstruovat po částech.

„Město Tovačov je vlastníkem zámku od roku 1994 a snaží se o jeho postupnou obnovu. V roce 2014 se dokončila postupná obnova spanilé věže, což byla nejnáročnější část za 14 milionů korun. Akce památkové obnovy vídeňského křídla je dle rozpočtu nastavena na 3,5 milionu korun," říká tovačovský starosta Leon Bouchal.

Ten vyčíslil dotační příspěvek na 700 000 korun. Tvrdá cementová omítka pokrývá většinu zámeckých zdí takřka sto let. Velkou historickou hodnotu ovšem nemá. V poslední fázi projde rekonstrukcí předzámčí. Jednu část chce radnice přebudovat na komunitní centrum, práce by mohly začít příští rok.

autor: ahe
Spustit audio