Netahat na vodítku patří k základům psího bontonu

8. říjen 2022

Určitě to znáte taky, ať už z vlastní zkušenosti nebo od vidění. Pes využívá vodítko jako oprať a nebohý páníček nebo panička vlají za ním. Netahat na vodítku, to patří k základnímu psímu bontonu. Trenér psů Tomáš Nushart vám poradí, jak to psa odnaučit.

První a velmi jednoduchá rada je... pořiďte si delší vodítko. Superkrátké vodítko jen vede k častějšímu tahání. Takže raději dlouhé 3 metry než 1,5 metru.

Druhá rada – jakmile začne pes táhnout, zastavte se. A teprve když pes alespoň malinko tah povolí, pokračujte. Trenér psů Tomáš Nushart ovšem upozorňuje, že by se tak procházka mohla změnit v tisíce zastávek, takže je potřeba u psa trénovat sebekontrolu. Dobré je třeba změnit směr. Pro zvolnění tempa také poslouží vertikálně členěný terén, například přelézání kmenů.

Pes na vodítku (ilustrační foto)

Pomohou odměny i postroj

Pokud jde pes normálně a netahá, odměnou mu říkáte: "Ano, teď to děláš správně."

Samonavíjecí vodítka jsou ale přesně proti duchu výše řečeného. Povolují a pak musí majitel „zaseknout“. Doporučuje se tedy používat raději postroj, než obojek a rozhodně psa netrestat škubáním, může to být totiž i zdravotní riziko.

Někdy pes netahá z přemíry energie, ale ze strachu. Bojí se v daném prostředí a chce domů. Pokud příčinu odhalíte, je potřeba strach odbourat.

A které oblíbené plemeno se musí asi nejvíce odnaučovat tahání na vodítku? Poslechněte si v reportáži.

Spustit audio