Nesvačilská kaple čeká na posledních 150 dřevěných lamel

13. červenec 2017

Příspěvky od příznivců i firem pomáhají náklady na unikátní kapli srazit téměř na třetinu.

Už letos by mohla začít stavba dřevěné konstrukce kaple v Nesvačilce na Brněnsku. Stavba zasvěcená Panně Marii Bolestné vzniká hlavně z příspěvků od lidí.

Zájemci si mohli a stále můžou adoptovat jednu ze stovek dřevěných lamel, které zastřeší celou stavbu. K adopci zbývá několik dřevěných trámků. Za každý se platí tisíc korun a lidé si na ně můžou nechat vyrýt své jméno nebo vzkaz.

„Přispěli jsme na stavbu této kaple, a když se pak začaly prodávat lamely, tak jsme si koupili s manželem každý svoji jako dárek k Vánocům. Protože máme tři vnuky, tak jsme jim koupili taky. Tak jsme jich koupili pět. A okolo jsou vysázené stromy, tak dcera koupila tři stromy,“ říkají manželé Ludmila a Jan Fialovi z Nesvačilky.

Kaple v Nesvačilce vzniká hlavně díky příspěvkům věřících.

Na poli v Nesvačilce zatím stojí asi tři metry vysoký kamenný základ kaple. Okolo kruhové stavby stojí základ budoucí křížové cesty – čtrnáct dřevěných sloupů, každý označený číslem a symbolem kříže.

Stavba vrchního tubusu začne, až budou všechny lamely hotové. Zatím je jich z potřebné tisícovky 854. Dárci se nemusí bát, že by ta „jejich“ lamela ve stovkách ostatních zapadla.

Kaple v Nesvačilce vzniká hlavně díky příspěvkům věřících.

„Do lamel jsou vyfrézovaná buďto jejich jména nebo i bydliště. Někdo tam zase chce prosbu, takzvanou votivní myšlenku. Jen ne všichni do té výšky neuvidí, ale bude tady legenda a tam se to dozví,“ vysvětluje moutnický farář René Václav Strouhal.

Kaple zatím nemá střechu, takže dovnitř na podlahu prší a jsou na ní louže. Střechu pak ponese sedm nosných trámů ze Žďárských lesů, na ty přispěli kněží z brněnské diecéze. Sedm trámů není číslo náhodné.

Jeden ze sloupů budoucí křížové cesty

„Sedmička krom toho, že v hebrejštině je to číslo plnosti, vyjadřuje sedm bolestí Panny Marie, je to tedy kaple Panny Marie Bolestné. Každý trám ponese myšlenku Mariiny bolesti z evangelia,“ dodává Strouhal.

Základní kámen celé stavby byl požehnaný papežem Benediktem XVI. v Brně-Tuřanech v roce 2009. Lidé na stavbu kaple nepřispěli jen svými penězi, ale pomáhají také svou prací.

Kaple v Nesvačilce vzniká hlavně díky příspěvkům věřících.

„Některé firmy práci odvedly jenom zadarmo nebo za cenu materiálu. Z té pro nás astronomické částky 15 milionů se to daří všecko tlačit téměř na třetinu, protože se vždycky najdou lidé, kteří jsou velkorysí a kterým na tom záleží,“ dodává farář.

O výjimečnosti stavby svědčí i cena Stavba roku. Letos vítězné cenění v kategorii návrh dřevostavby vyhrála právě kaple Panny Marie Bolestné v Nesvačilce.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio