Nesprávné nastavení teploty v místnostech vám může způsobit zdravotní problémy a vyšší výdaje

18. leden 2022

Během zimních měsíců většina lidí automaticky sahá po hlavici termostatu a nastavuje vyšší stupeň intenzity vytápění. Vyšší teploty v domácnosti ale v zimním období vašemu zdraví neprospívají. Pobyt v přetopené místnosti může být zdravotně rizikovější, než si myslíte. Každý stupeň navíc také představuje vyšší spotřebu energie! Abyste svůj domov vytápěli co nejefektivněji, je nutné správně nastavit teplotu v místnostech.

Teplota v domácnostech stále stoupá. Dříve teplo sloužilo hlavně k přípravě jídla, kdy se vařilo na peci nebo keramických kamnech. K zahřátí pak lidem musela stačit pořádná peřina a několik vrstev oblečení.

V průběhu let se ideální pokojová teplota zvyšovala a naše návyky se změnily. Mnozí milovníci tepla si raději vytopí byt nad 25 stupňů a chodí doma v zimě naboso. Takto vysoká teplota snižuje adaptabilitu organismu na chlad a je vyšší pravděpodonost, že onemocníte. Podle analýzy pokojových teplot, které provedlo britské ministerstvo zdravotnictví v orce 2014, je průměrná ideální teplota kolem 18 až 20 stupňů.

Nohy, ponožky, obývací pokoj, relax (ilustrační foto)

Pohled na ideální teplotu v dané místnosti má tři aspekty – vedle zdravotního i ekonomický a technický. Nižší teplota je přátelštější k vašemu zdraví i peněžence. Každý stupeň navíc oproti doporučené teplotě také představuje vyšší spotřebu energie až o 6 %! Ekonomický aspekt je tedy určitě zajímavý. Naopak technický pohled vychází z toho, že při výpočtech tepelného výkonu nebo výpočtu průkazu energetické náročnosti v budovách se vychází z normované vnitřní teploty v místnosti. A ta je obvykle nižší, než bychom předpokládali.

Regulace během dne nemá smysl

Většina lidí si myslí, že se regulace během dne vyplatí. Když odcházíte do práce, teplotu snížíte, když přijdete, zase ji zvýšíte. „Už neplatí, že regulace teploty během dne je ekonomicky výhodná,“ vyvrací Jiří Svoboda ze společnosti Master Therm, největšího českého výrobce a exportéra tepelných čerpadel do zahraničí, a dodává: „Smysl to má pouze z dlouhodobějšího hlediska, třeba když jedeme na dovolenou.“

Dnes je ideální vytápět na stálou vnitřní teplotu, kdy se jedná o spojité vytápění, tedy trvalý přítok topného výkonu do vytápěného objektu. Je ale samozřejmě potřeba mít dobře vyladěný otopný systém s kvalitními čidly a termohlavicemi, které vyrovnají venkovní teplotní výkyvy. Náklady na vytápění jsou rozdíl mezi vnitřní a venkovní teplotou. Stažením trvalé teploty o dva stupně tak získáme 10–12 % snížené ceny za vytápění.

Doporučená teplota pro každou místnost

V obytných místnostech je pak doporučená teplota 20 až 21 stupňů a v nejteplejší místnosti v domácnosti – tedy v koupelně 24 stupňů. Na chodbách a v šatnách 15 a na nevytápěných schodištích dokonce pouze 10 stupňů.

Při koupeli ve vaně spotřebujeme v průměru asi 100 litrů vody. Desetiminutové sprchování jí ušetří polovinu.

Pokud si tyto teploty v každé místnosti nastavíte nastálo, dosáhnete nejlepších výsledků z hlediska všech zmíněných aspektů. Tato pravidla jsou důležitá u rodinných domů a samostatně vytápěných jednotek. V bytových domech sdílíte tepelnou obálku domu se spoustou dalších bytů, které se vzájemně tepelně ovlivňují. Proto existují určitá pravidla pro rozpočítání nákladů na vytápění mezi jednotlivými byty, kdy se vždy vypočítává průměrná cena. Takže v panelovém domě není řešením dramaticky stahovat topení, protože si teplo ve své podstatě převádíte od sousedů. 

A jak si po této stránce vedou klasické radiátory a jaké výhody přináší podlahové vytápění? Poslechněte si v reportáži.

Spustit audio