Neslyšící okrádali jiné sluchově postižené seniory. Podívejte se, jak bezostyšně!

16. říjen 2022 22:09

Zloději se za zády své oběti domlouvali posunkovou řečí, nevadilo jim, že je stejně jako oni neslyšící. Jihomoravští kriminalisté je zadrželi. A navíc zveřejnili šokující video krádeže.

Jihomoravští policisté potvrdili, že obvinili pět neslyšících lidí kvůli okrádání sluchově postižených seniorek ve věku kolem 90 let.

Hlavní aktér poprvé takto kradl v loňském roce. Tehdy začal navštěvovat rodinnou známou, která byla stejně jako on sluchově postižená. Bral jí tisícikorunové obnosy, pak ale narazil na dvě obálky s téměř třemi sty tisíci korunami. A přestože se ho paní na zmizelé peníze ptala a zjevně ho podezírala, chodil do bytu opakovaně a využíval její horší paměti.

Jeden ženu zabavil, další prohledali byt

Pak praxi společně s dalšími rovněž neslyšícími přáteli vylepšil, jedné ženě dokonce vyměnili zámek, aby se do bytu dostali. Většinou ale byt prohledávali za přítomnosti seniorky, když některý z nich upoutal její pozornost jinam. Jak ukazuje policejní video, bez obav jí za zády otvírali skříně a radili se, jak dál postupovat.

Pomoc od Unie neslyšících

Policie poděkovala i Unii neslyšících. Její zástupci podle kriminalistů pomohli tlumočením do znakové řeči při získání výpovědí. A současně pomohli u obětí podpořit důvěru ve spravedlnost.

Jedna okradená, která přišla o 18 tisíc korun, případ nahlásila. A policisté zjistili další takový případ. Neupřesnili, kde konkrétně se událost stala.

Hlavnímu pachateli hrozí až pět let ve vězení, jeho komplicům pak až tři roky za mřížemi.

Policejní vyšetřovatel Josef Krobot zdůrazňuje, že počet okradených nemusí být konečný, vyzval proto případné další oběti, aby se ozvaly. Napsat mohou na e-mail josef.krobot@pcr.cz nebo poslat textovou zprávu na linku 158.

autor: Alena Hesová
Spustit audio

Související