Nepotřebujeme lítost, ale podporu, zdůrazňují ženy, které se setkaly s onkologickou diagnózou

10. květen 2021

Projekt zaměřený na onkologické pacientky s názvem Nebýt na to sama představí jeho autorky – Andrea Nováková, Sabina Eli (Nolčová) a Iva Hrnčiříková. Co všechno nabídne roční série přednášek, poraden, aktivit i pobytů?

Program Ženy sobě cílí na vzájemnou podporu žen s touto zkušeností. „Sílu nemoci pocítila celá má rodina, otřásla jistotami, které jsem doposud měla. Nemoc otestovala vztahy, odvahu a vytrvalost,“ říká Andrea Nováková, která projekt vymyslela.

„Doba, kdy jsem byla hospitalizovaná, mě vedla k tomu, abych začala přemýšlet trochu jinak. Tady se zrodila myšlenka pomoci ostatním ženám – sdílet strachy i radosti při léčbě,“ dodává Nováková.

Podrobnosti o projektu Nebýt na to sama, který úspěšně obhájil finanční dotaci z participativního rozpočtu města Brna, prozradí Iva Hrnčiříková, kterou znáte z našeho vysílání. „I když mluvíme o Masarykově onkologickém ústavu, ten projekt je pro všechny ženy v onkologické léčbě i z jiných nemocnic. Spousta aktivit bude ale soustředěna do Masarykova onkologického ústavu, protože tam jsme dostali podporu.“

Mají lidé vůči vážně nemocným nějaké předsudky? „Když lidé zjistí, že máte rakovinu (jakéhokoliv druhu), tak se vám snaží dát najevo svou lítost, což my nepotřebujeme. Potřebujeme hlavně oporu v tom, že to zvládneme,“ říká Sabina Eli.

Spustit audio

Související