Nepočítáme, že nám peníze dá Babiš nebo Evropa. Postavíme nejmodernější nemocnici na světě, říká hejtman Čunek

5. květen 2020 17:34

Krajští zastupitelé včera znovu schválili stavbu nové nemocnice ve Zlíně - Malenovicích

Nová nemocnice má stát osm miliard a hotová by měla být do pěti let. Na otázky odpovídal lidovecký hejtman Jiří Čunek.

Co pro Zlínský kraj pondělní rozhodnutí zastupitelů znamená, pane hejtmane?

Je to zásadní vykročení do úplně nového systému zdravotnictví ve Zlínském kraji. Systému, který je nejlepší pro člověka, nejenom srovnatelným s ostatním světem, ale ta nemocnice bude nejmodernější nemocnicí na světě.

Kde vezme hejtmanství na stavbu peníze?

My jsme nikdy nepočítali s tím, že bychom si vzali peníze někde jinde, že nám je dá Babiš nebo Evropa. Ano, budeme usilovat o to, abychom je dostali i odjinud, ale celé financování jsme postavili jenom sami na sobě. My teď máme našetřeno přes dvě miliardy korun, počítáme, že našetříme přes tři miliardy korun, tři miliardy korun si půjčíme a ten úvěr budeme splácet 200 miliony ročně. Což pro kraj, který má rozpočet 14 a půl miliardy, není problém tohle zajistit.

Jaký na to bude mít vliv ekonomický dopad koronaviru? Včera na zastupitelstvu zaznělo, že propad příjmů kraje bude deset až třicet procent.

Ano, vláda nás vybízí k tomu a podle mě velmi správně, aby všechny obce, veřejné správy, kraje v době, kdy je hojnost, mají šetřit. A v době, kdy je ekonomický propad, tak podniky a fyzické osoby peníze nemají, ale má je veřejná správa. A my se tak chovali. My usilovně šetřili a teď budeme budovat. Co to pro nás znamená, práce budou levnější, ale zároveň s tím pomůžeme průmyslu a lidem mít práci. Naše investice znamená rozvoj ekonomiky našeho kraje.

Jaký bude další postup, co teď hejtmanství čeká?

Teď dokončíme soutěž o projekt, ten se schválí a bude se projektovat. Za více než dva roku budeme mít projekt, to znamená, že zhruba za ty dva roky začne soutěž na dodavatele stavby a pak se začne stavět. Počítáme, že zhruba za pět let by mohla být stavba hotová. Zároveň nás čeká soutěž na to, jak bude vypadat ten starý areál, co v něm bude. Kraj tam chce mít své sociální služby, město Zlín také, stát by tam chtěl umístit asi 400 úředníků a pak bychom tam chtěli zřejmě byty.

autor: Andrea Kratinová
Spustit audio

Související