Nepečený tofu cheesecake s jahodovo-bazalkovým glazé
Letní exotika aneb lehké letní pokrmy! Takové jsou dnešní apetýtové recepty. Naposledy nahlédneme do kuchyně Kristýny Misákové.
Budete potřebovat:
- 2 hrnky nalámaných veganských sušenek
- 100 g rostlinného másla
- 2 balení neochuceného tofu
- ½ hrnku kokosového mléka z plechovky
- šťava z 1 citronu
- 4 cm vanilkového lusku nebo 2 lžičky vanilkového aroma
- špetka soli
- ⅓ hrnku agáve sirupu
- 3 lžíce strouhaného kokosu
- ¾ hrnku kokosového oleje
- ¾ hrnku čerstvých nebo i mražených jahod
- 12 bazalkových lístků
- čiré dortové želé
Postup:
- Co nejvíce rozmixujeme veganské sušenky, a poté je rukou promícháme s rostlinným máslem, případně i s vanilkovým cukrem (máme-li rádi více sladké).
- Hotovou směs namačkáme do dortové formy a uhladíme do rovna.
- Do stolního mixéru vložíme tofu, kokosové mléko, citronovou šťávu, vanilkový lusk, sůl a agáve sirup a rozmixujeme dohladka.
- Poté přidáme rozpuštěný kokosový olej a rozmixujeme směs na hladký krém, nejlépe bez hrudek.
- Nakonec přidáme kokos a krátce promixujeme.
- Krém vylijeme na korpus a necháme ztuhnout pár hodin, nejlépe přes noc.
- Další den vytvoříme glazé, do mixéru vložíme jahody (v případě zmražených je nejprve necháme rozmrznout, přidáme pár lžic vody, jen tak, aby jahody šly rozmixovat na hustější tekutinu).
- Následně do jahodové směsi přidáme bazalkové lístky a znovu promixujeme.
- Vzniklou tekutinu nalijeme do hrnce, přidáme půl balení dortového želé a minutu provaříme.
- Nalijeme na vychlazený cheesecake a znovu dáme chladit.
- Zhruba za 10 minut můžeme servírovat.
Související
-
Melounové gazpacho
Asi nejznámější studenou polévkou je gazpacho – krém z rajčat a paprik dochucený limetkou, který známe ze Španělska.
-
Letní ovocné závitky s kokosovou rýží
Rostlinná strava, která se může i tepelně upravovat, cestování a vášeň pro světovou gastronomii. To vše charakterizuje Kristýnu Misákovou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.