Nepečený tofu cheesecake s jahodovo-bazalkovým glazé

Letní exotika aneb lehké letní pokrmy! Takové jsou dnešní apetýtové recepty. Naposledy nahlédneme do kuchyně Kristýny Misákové.

Budete potřebovat:

  • 2 hrnky nalámaných veganských sušenek
  • 100 g rostlinného másla
  • 2 balení neochuceného tofu
  • ½ hrnku kokosového mléka z plechovky
  • šťava z 1 citronu
  • 4 cm vanilkového lusku nebo 2 lžičky vanilkového aroma
  • špetka soli
  • ⅓  hrnku agáve sirupu
  • 3 lžíce strouhaného kokosu
  • ¾ hrnku kokosového oleje
  • ¾ hrnku čerstvých nebo i mražených jahod
  • 12 bazalkových lístků
  • čiré dortové želé

Postup:

  1. Co nejvíce rozmixujeme veganské sušenky, a poté je rukou promícháme s rostlinným máslem, případně i s vanilkovým cukrem (máme-li rádi více sladké).
  2. Hotovou směs namačkáme do dortové formy a uhladíme do rovna.
  3. Do stolního mixéru vložíme tofu, kokosové mléko, citronovou šťávu, vanilkový lusk, sůl a agáve sirup a rozmixujeme dohladka.
  4. Poté  přidáme rozpuštěný kokosový olej a rozmixujeme směs na hladký krém, nejlépe bez hrudek.
  5. Nakonec přidáme kokos a krátce promixujeme.
  6. Krém vylijeme na korpus a necháme ztuhnout pár hodin, nejlépe přes noc.
  7. Další den vytvoříme glazé, do mixéru vložíme jahody (v případě zmražených je nejprve necháme rozmrznout, přidáme pár lžic vody, jen tak, aby jahody šly rozmixovat na hustější tekutinu).
  8. Následně do jahodové směsi přidáme bazalkové lístky a znovu promixujeme.
  9. Vzniklou tekutinu nalijeme do hrnce, přidáme půl balení dortového želé a minutu provaříme.
  10. Nalijeme na vychlazený cheesecake a znovu dáme chladit.
  11. Zhruba za 10 minut můžeme servírovat.
zdroj: Kristýna Misáková

Související

  • Melounové gazpacho

    Asi nejznámější studenou polévkou je gazpacho – krém z rajčat a paprik dochucený limetkou, který známe ze Španělska.

  • Letní ovocné závitky s kokosovou rýží

    Rostlinná strava, která se může i tepelně upravovat, cestování a vášeň pro světovou gastronomii. To vše charakterizuje Kristýnu Misákovou.