Není pepř jako pepř! Ten z Kambodže se stal miláčkem nejlepších kuchařů světa

22. září 2019
Glosa Pavla Maurera

Černý pepř si můžeme koupit v každém běžném obchodě. Existují ale i vzácné druhy pepře, které najdeme jen u těch nejlepších kuchařů na světě. Jedním takovým je pepř z Kambodži. Ten platí za šampaňské mezi pepři a od toho běžného černého se liší hned z několika důvodů.

Vězte, že obyčejný pepř patří mezi nejrozšířenější a nejpoužívanější koření na naší planetě. Ovšem, jak už to bývá, není pepř jako pepř! Staří Římané, tedy především filosofové pepři vytýkali, že podporuje lidskou žravost a třeba středověká církev pro změnu zakazovala mnichům v klášterech pepřit, protože to prý podporuje tělesné žádosti. Každopádně dnes jej používají prakticky všechny kuchyně. Za dávných časů byl však velkou vzácností a vyvažoval se i zlatem.

Čtěte také

Pepř může být černý, bílý, zelený růžový i červený. Oni také kuchaři, tedy ti nejlepší na světě a nyní i mnozí chefové u nás, velmi dobře vědí, že když opepří rybu bílým pepřem, tak je mnohem delikatesnější, než když použijí pepř klasický černý nebo červený. U nás doma nikdy nepoužíváme pepř jemně mletý. Jsem přesvědčen, že zanáší naše trávicí potrubí.

Používáme hrubý mlýnek a vůbec nejraději máme pepř tlučený rukou v našem asi 150 let starém těžkém hmoždíři, který jsem zdědil po blatnické prababičce. Můj syn jej tluče vždy na čerstvo a celé to krásné aroma nám provoní kuchyni. Pepř mám prostě rád, ale nikdy jsem netušil, že i toto koření má mnoho různých podob.

Šampaňské mezi pepři

Nedávno mi to vysvětlili dva úžasní nadšenci a milovníci gastronomie Klára a David, kteří jsou novými apoštoly nejlepšího pepře na světě! Dovezli jej do Čech nedávno jako první z daleké Kambodži. Tohle certifikované šampaňské mezi pepři je jediným pepřem, jemuž byl udělen certifikát Chráněného zeměpisného označení, má organický původ a je prostý veškerých chemických hnojiv. Jeho chuť je skutečně jiná než chuť pepře běžného.

Podívejte se na video s Klárou a Davidem, kteří byli hosty Patricie Strouhalové:

Samozřejmě, že protřelým kulinářům je znám proslulý malabarský pepř z Indie, ovšem tenhle kambodžský se stal miláček nejlepších kuchařů světa. Unikátní pepř z provincie Kampot už začalo používat i mnoho špičkových restaurací v naší zemi. Kreativnost šéfkuchařů může tak opět, i díky volbě správného pepře, zase o kousek povznést naši gastronomii.

A to se mi líbí, to mi voní! Nevím jak vy, ale když jsem se ještě dozvěděl, že tento pepř je sklízen ručně, že kulička musí mít nejméně 4.25 mm v průměru, aby odpovídala nejvyšším nárokům a že kambodžští farmáři nejsou ždímáni, ale spravedlivě osobně odměněni, tak to mi chutná o moc víc, a rád si s ním ještě dnes trochu víc opepřím život!

autor: Pavel Maurer
Spustit audio