Není kalorie jako kalorie aneb Martina Jandová ví všechno o rozdílech v hubnutí žen a mužů

21. září 2020

Jsou rozdíly mezi námi patrné i při hubnutí? Ženy hubnou v drtivé většině opakovaně a jejich hubnutí mnohem více doprovázejí emoce, muži jsou důslednější a neradi prohrávají.

Čtěte také

Jak si v dnešní době posílit imunitu? Jíst kvašenou zeleninu. Výživová poradkyně Martina Jandová vám poví, proč je dobré si doma nakládat zeleninu, co nám to přinese a jak si ji jednoduše připravit.

Při hubnutí ženy mnohem více ví, ale selhávají v praxi. Naopak muži ve znalostech výživy pokulhávají, ale jakmile je načerpají, nedělá jim problém doporučení dodržovat. Muži obecně dělají v jídelníčku více chyb, mají tak větší prostor návyky upravit a hubne se jim díky tomu snadněji.

U žen hrají při hubnutí velkou roli emoce. Ženy obecně více než muži bojují s chutěmi na sladké, kterými řeší svá životní trápení nebo si s jejich pomocí zpříjemňují určité rituály, například zákusek ke kávě nebo večerní chvilka klidu u seriálu.

Základem zdravého hubnutí je mít všech pět po hromadě, tvrdí certifikovaný výživový poradce Martina Jandová.

Ženské hubnutí mnohem více doprovází emoce a pro úspěšné hubnutí potřebují být v psychické pohodě a nacházet se v životně příznivém období.

Čtěte také

Muži mají pro hubnutí lepší rodinné zázemí. Pokud muži mají doma spolupracující partnerku, vychází jim většinou vstříc a pomáhá při nakupování a při přípravě jídel. Naopak ženy si obvykle musí nakupovat a vařit zvlášť, pokud jejich partneři odmítají změnu v zavedených stravovacích zvyklostech.

Muži většinou nemají tolik povinností v rodinném životě, a tudíž si snadněji najdou čas na pohyb a pro sebe. Ženy odsouvají své potřeby, upřednostňují děti a rodinu a nezbývá jim tolik času a síly na pravidelný pohyb, přípravu jídelníčku a na své záliby.

Středomořská strava, jídelníček, dieta, zdravé jídlo, hubnutí, ovoce a zelenina. Ilustrační foto

Muži si mohou také dovolit více jíst. Muži jsou statnější, mají více svalů, díky tomu i vyšší bazální metabolismus a mohou tedy více jíst.Výhodou je také fakt, že muži většinou nemají častými dietami „zúsporněný" metabolismus.

Čtěte také

Muži chtějí svaly, ženy řeší váhu. Muži mají obvykle lepší vztah ke sportu, chtějí být raději svalnatí a dobře stavění než hubení, na rozdíl od žen, které berou štíhlost jako hlavní cíl. Ženy jsou mnohem více fixované na číslo na váze, které ovlivňuje jejich spokojenost.

Rozdíl je samozřejmě i v tom, jakým stylem hubnou muži oproti ženám. Zatímco ženy se při hubnutí shlukují do skupin, vyhledávají podpůrné kluby, zainteresují do své diety všechny své kamarádky a konzultují to s kýmkoli, kdo je trochu ochotný poslouchat, většina mužů při hubnutí spoléhá sama na sebe.

Celou radioporadnu s Martinou Jandovou si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související