Nenechte vztah dojít až k rozvodu. Hrany pomůže obrousit mediátor

30. duben 2021

V naší republice je více než 130 zapsaných mediátorů. Ti radí lidem v krizi, jak spolu lépe komunikovat a narovnat vzájemné konfliktní vztahy. Díky speciálním psychologickým postupům se vzájemná komunikace může zlepšit natolik, že při dalším konfliktu už není  mediátora zapotřebí.

Podle pardubické mediátorky Ivy Břízové je cestou k úspěchu konstruktivní rozhovor, ve kterém se znesvářené strany učí vzájemnému naslouchání.

„Napřed mluví klienti jen směrem ke mně, ale postupem času začínají hledat i shodné názory a začínají konečně naslouchat jeden druhému. Je to díky technikám, které používám a učím své klienty.  Často se stává, že jeden z manželů utíká před problémem, zabouchne dveře a odmítá komunikovat. Nechce poslouchat, nechce rozumět a uzavírá se stále více do sebe. To v žádném případě není správná cesta. A právě takových případů v posledním roce přibývá,“ konstatuje Iva Břízová.

Nesoulad zvětšuje i pandemie

Stále více lidí má problém vypořádat se se situací, která přišla před rokem spolu s koronavirem.

Mediátorka Iva Břízová

Dříve jsme toužili po tom být více s rodinou nebo s partnerem. Teď je to obráceně. Představte si situaci, že je celá rodina doma. Jeden z partnerů se zavře do obýváku, kde si v klidu pracuje. Druhý vaří, pomáhá dětem s online výukou, a do toho se snaží řešit i svou práci. Připadá mu to ale nespravedlivé a časem dojde k výbuchu vzteku. Co tedy udělat v takové situaci?

„Běžte za partnerem a v klidu mu řekněte, že je toho na vás opravdu moc. Že byste uvítali, aby druhý den zastal rodinnou funkci pro změnu on. Domluvte se na pravidlech, která budou pro všechny členy rodiny použitelná. Povídejte si o tom, co prožíváte, co by vám pomohlo, naslouchejte i ostatním. Je zbytečné rozebírat vaši rodinnou situaci s kamarády na sociálních sítích. Řešte ji s těmi, kterých se to týká,“ doporučuje mediátorka Iva Břízová.

Spustit audio

Související