Nemovitost lze v některých případech nabýt i od nevlastníka, rozhodl Ústavní soud

27. červenec 2016

Lidé mají v některých případech právo vlastnit nemovitost, kterou si koupili od tzv. nevlastníka. Rozhodl o tom Ústavní soud. Zastal se ženy, která si koupila dům a netušila, že patřil ještě někomu jinému. Tento nevlastník si na něj pak nárokoval práva.

Ústavní soud se v podobných případech několik let přel s Nejvyšším soudem. Podle soudce zpravodaje Jaromíra Jirsy ale už oba soudy názory sjednotily.

„Nejvyšší soud měl své pádné argumenty pro to, aby léta držel zásadu, že v žádném případě nelze nabýt vlastnictví nemovitosti od nevlastníka. A nyní konečně snad dochází ke sjednocení těch dvou názorů Ústavního a Nejvyššího soudu, o čemž svědčí poslední rozhodnutí Nejvyššího soudu z března tohoto roku,“ poznamenal Jirsa.

Dnešní nález Ústavního soudu mimo jiné konstatuje, že právní úprava účinná do konce roku 2013 v rozporu s ústavními principy právní jistoty a ochrany nabytých práv v dobré víře neposkytuje ochranu vlastnickému právu dalších nabyvatelů a obecné soudy proto samy musí takovou ochranu dobrověrným nabyvatelům poskytnout.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio