Nemocných s pneumokokem loni přibylo, v kraji na nemoc třináct lidí zemřelo

Pneumokoková infekce nejvíce ohrožuje seniory a děti do dvou let.

V Jihomoravském kraji loni onemocnělo invazivním pneumokokovým onemocněním 42 lidí a 13 z nich zemřelo. V tiskové zprávě to dnes uvedla Veronika Ovesná z Krajské hygienické stanice Jihomoravského kraje.

V roce 2016 bylo nemocných 32 lidí a osm zemřelo. Pneumokok vyvolává například těžký zápal plic, meningitidu, otravu krve nebo záněty středního ucha s celoživotními následky. Asi pětina případů končí smrtí. Lidé mohou nebezpečí snížit očkováním, senioři nad 65 let ho mají zdarma.

Bakterie Streptococcus pneumoniae je nebezpečná především pro děti do dvou let a pro seniory. Zvýšenému riziku pneumokokového zápalu plic jsou vystavení lidé s chronickým onemocněním, jako jsou cukrovka, astma nebo nemoci srdce.

„Pneumonie neboli zápal plic je jedno z nejzávažnějších respiračních onemocnění, které v České republice ročně postihne více než sto tisíc obyvatel, z nichž mnoho nemoci podlehne. Jedním z nejčastějších původců je Streptococcus pneumoniae. Pro předcházení je velice důležitá prevence a očkování především u rizikových skupin,“ uvedla přednostka plicní kliniky Fakultní nemocnice Brno Jana Skřičková.

Na zápal plic podle ní umírá ročně až 15 procent lidí, kteří se s ním léčí v nemocnici. Streptococcus pneumoniae je kulovitá bakterie velikosti zhruba dva mikrometry. Typicky se shlukuje do dvojic, takže má pod mikroskopem tvar kávového zrna.

„Běžně osídluje sliznice úst, nosu a horních cest dýchacích. Svým nosičům nezpůsobuje problémy, dokud nedojde k oslabení obranyschopnosti organismu například při viróze. Pak mohou proniknout do dalších částí těla a způsobit závažnou infekci,“ uvedla Skřičková.

Při vstupu pneumokoka do mozkových obalů může vzniknout meningitida. Zánět mozkových blan může i po vyléčení zanechat trvalé následky, jako poškození zraku a sluchu, ochrnutí nebo zejména u dětí poruchy mentálního vývoje.

Dětem pneumokoky mohou způsobit také zánět středního ucha. Nebezpečný je průnik pneumokoka do plic, který může způsobit pneumonii, tedy zápal plic. Výzkum přesto ukázal, že jen necelá pětina lidí klinicky označených jako rizikových pro zápal plic sami sebe označují za velmi ohrožené a méně než třetina ví o očkování.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související