Nemocnice Milosrdných bratří v Brně otevřela druhý český babybox

4. listopad 2005

Brno se včera stalo druhým městem v České republice, kde byl zřízen babybox, tedy zařízení pro bezpečné odložení nechtěných dětí. Přišel na 300 000 korun a provozovat ho bude městská nemocnice Milosrdných bratří.

Za vybudováním babyboxu v nemocnici Milosrdných bratří stojí občanské sdružení "Babybox pro odložené děti - Statim" , které také sehnalo 300 tisíc korun na postavení. Důvodem, proč právě v tomto městském zařízení, pak bylo především pochopení zřizovatele, který bez zbytečných průtahů umožnil realizaci.

Podle členky Rady města Brna Barbory Javorové jsou ale i odborné důvody, proč právě u Milosrdných bratří. "Naše městská nemocnice je ideálním místem, navíc máme navazující kojenecký ústav a v nejbližší době bude na území města Brna, věřím, i Klokánek Fondu ohrožených dětí, takže bude o tyto děti pěkně postaráno," říká Barbora Javorová.

Babybox je nenápadná schránka nevelkých rozměrů blízko vchodu do nemocnice. Nepoutá pozornost a umožňuje, aby se ten, kdo ho chce využít, mohl kolem pohybovat téměř nepozorovaně. Také obsluha je jednoduchá. " Jestliže přijde maminka s dítětem, které hodlá odložit bezpečně a anonymně, je to místo, které není střeženo kamerovým systémem," doplňuje primářka novorozeneckého oddělení Ludmila Brázdová. Po vložení dítěte do vytápěné schránky dostává signál novorozenecké oddělení a pouze jeho personál má možnost novorozence vyjmout. Matka má dost času nepozorovaně odejít.

Brněnská Nemocnice u Milosrdných bratří má již s péčí o odložené novorozence zkušenosti. Před dvěma měsíci se totiž tamní porodnice postarala o odložené miminko, které od neznámého muže převzali pracovníci Fondu ohrožených dětí. Chlapeček měl u sebe písemnou žádost své matky, která tímto žádala, aby dítě neskončilo v kojeneckém ústavu. Po necelých dvou týdnech si ho přímo z nemocnice odvezli adoptivní rodiče.

Spustit audio