Některé příběhy se píšou samy, říká blogující strážník z Přerova. Vtipné příspěvky přibližují policejní praxi

29. srpen 2022

Miroslav Komínek je městský policista, úspěšný bloger, ale také nadšený amatérský archeolog. Je držitelem literární ceny Magnesia Litera 2021 – a to za blog roku.

„Zhruba před nějakými 15 lety jsme se s naším panem ředitelem rozhodli, že je třeba veřejnosti trochu představit činnost strážníků, protože tady je dlouhodobě mylná představa o tom, co dělají,“ popisuje strážník z Přerova. K městské policii nastoupil v povodňovém roce 1997.

Drobnou kriminalitu popisuje s nadhledem

Na Facebooku a webu přerovských policistů najdou lidé nejen praktické informace, ale i originální pojetí takzvaných svodek. „Některé příběhy se píšou samy tím, že se stanou. Zkoušeli jsme co je a není možné, co bude na veřejnost dobře působit. Před pár lety jsme se rozhodli, že se vrhneme na sociální sítě.“

Přerovská policie tak dostávala zpětnou vazbu, která je posouvala dál. Dnes má jejich facebooková stránka 40 tisíc sledujících. Knižní zpracování na sebe nenechalo dlouho čekat. A tak vyšla kniha 365 + 1 příběh strážníků z Přerova, kterou ilustroval Komínkův bratr.

„Soukromě tu knihu nazývám takovým záchodovým čtením,“ směje se Komínek. Obsahuje 365 + 1 krátkých příspěvků. Zkrátíte si cestu MHD a s největší pravděpodobností se i nahlas zasmějete. Velikost knížky je sympatická – vleze se vám totiž do zadní kapsy kalhot.

Komu dává své příspěvky ke kontrole? Navazuje psaním volně na tradici humorných předválečných soudniček? Baví ho i téměř po čtvrt století náročná práce ve sboru strážníků? Poslechněte si Apetýt.

autoři: Jarka Vykoupilová , lop
Spustit audio

Související