Nejvyšší soud zamítl dovolání exšéfa brněnských strážníků Přikryla

9. únor 2016

Bývalý ředitel brněnských strážníků Jaroslav Přikryl neuspěl s dovoláním u Nejvyššího soudu. Za zahlazování pokut by měl tedy strávit 1,5 roku za mřížemi. Do vězení ale zatím nenastoupil. Soud před více než půl rokem vyhověl jeho žádosti o odklad výkonu trestu ze zdravotních důvodů. Teď o něj žádá znovu.

„Nejvyšší soud svým usnesením rozhodl tak, že se dovolání obviněného odmítá. Obviněný podal žádost o odklad nástupu trestu ze zdravotních důvodů, kterým se bude soud nyní zabývat, a vyžádal si lékařské zprávy a znalecký posudek,“ potvrdila mluvčí Městského soudu v Brně Petra Hovorková.

Přikryl, o kterém se kdysi mluvilo jako o možném kandidátovi na policejního prezidenta, vinu popírá. Případ bývalého ředitele strážníků tvoří dvě kauzy.

V první byl potrestán za to, že 20 známým zahladil dopravní přestupky tak, aby za ně neplatili pokuty. Vše se řešilo domluvou. Městský soud za to Přikryla poslal na 1,5 roku do vězení.

Stejný soud později trest o dva měsíce zvýšil prostřednictvím souhrnného trestu. Přikryl se totiž podle rozsudku dopustil také neoprávněného nakládání s osobními daty lidí. Nechal si vytáhnout z evidence městské policie případy, na nichž chtěl ukázat to, že jeho postup při údajném zahlazování pokut byl běžný.

Z podnětu Krajského soudu v Brně se trest nakonec znovu snížil na 1,5 roku vězení. Přikryl s tím ale nesouhlasí. Nejprve si podal proti odsuzujícímu rozsudku odvolání, a když s ním neuspěl, obrátil se s dovoláním na Nejvyšší soud.

„Ten ale dovolání odmítl. Napadené rozhodnutí podle Nejvyššího soudu netrpí vadami,“ zdůraznila Hovorková.

Pravomocný rozsudek padl loni v červnu, o dovolání rozhodl Nejvyšší soud loni v listopadu. Dlouho ale nemohl zveřejnit výsledek, usnesení se totiž nedařilo doručit do vlastních rukou odsouzeného.

autor: gaj | zdroj: ČTK
Spustit audio