Největším skalním městem u nás jsou Adršpašsko-teplické skály. Nabízejí mnoho fascinujících zákoutí

28. květen 2020

Mohutné symfonii Adršpašsko-teplických skal odolá jen málokdo. Největší a nejdivočejší skalní pískovcové město nejen u nás, ale i ve střední Evropě zaujímá území o rozloze přes 25 kilometrů čtverečních. Národní přírodní rezervace ukrývá rozsáhlé labyrinty skalních věží a stěn se soutěskami a roklemi, kterými vedou okouzlující i tajemné turistické trasy.

Skalní město nacházející se na severovýchodě Čech v Broumovském výběžku u obce Adršpach vzniklo přes 90 miliony let, na konci druhohor a začátkem třetihor, kdy mělké moře ustoupilo a na jeho dně zůstaly sedimenty, které se postupně přeměňovaly v mohutné věže.

Novodobý objev skalního města souvisí s 18. stoletím, kdy několikadenní požár zničil vegetaci a vynikly tak působivé pískovcové útvary. Od té doby vznikaly turistické stezky a skály postupně dobývali i horolezci. Právě tehdy se také vžila i většina pojmenování tamních skalních útvarů, například Milenci, Homole cukru, Starosta a Starostová, Krakonošova lenoška nebo Sloní náměstí.

Gotická brána

V roce 1933 bylo území vyhlášeno Národní přírodní rezervací, která sestává z Adršpašských a Teplických skal. V nich se ukrývá nejrozsáhlejší evropský labyrint podzemních prostor, romantické skalní město, křišťálově čisté prameny a množství vzácných živočichů.

Vodopád za kouzelnou formuli

Atraktivní jsou adršpašské vodopády na řece Metuji. Nejvyšším je Velký vodopád, který padá do skalních soutěsek z výšky šestnácti metrů. Když znáte kouzelnou formuli a pod vodopádem ji zakřičíte, proud vody prý zesílí.

Některá skalní místa jsou dostupná jen po žebřících, třeba jezírko ukryté těsně nad vodopádem, po kterém se návštěvníci projíždějí na loďkách ve společnosti převozníka. Ti, kteří výstup nezvládnou, mohou u vstupu do Adršpašsko-teplických skal obdivovat azurové pískovcové jezírko při plavbě na loďce z půjčovny.

Velký vodopád v Adršpašsko-teplických skalách

Cenným bohatstvím skal je ale především podzemní voda, která se už od pradávna stéká v hloubce několika set metrů pod propustnými kvádrovými pískovci a patří k nejkvalitnějším ve střední Evropě.

Adršpašsko-teplické skály mají neopakovatelné kouzlo ve všech ročních obdobích. Návštěvnost o víkendech a o prázdninách bývá extrémní, proto se na prohlídku skal vyplatí vyrazit ve všední den a mimo sezónu.

Letos slavíme 20. výročí krajů České republiky. Vybrali jsme proto pro vás ty nejzajímavější místa z každého kraje. Jaká jsou další NEJ v Královéhradeckém kraji?

Sněžka – nejvyšší hora České republiky se v Krkonošském národním parku tyčí do výšky 1 603 metrů nad mořem a na jejím vrcholu stojí i nejvýše položená Česká poštovna
Pančavský vodopád v Krkonoších – asi jeden kilometr od Labské boudy se z výšky 148 metrů řítí na dno Labského dolu nejvyšší vodopád v Česku
Dřevěný kostel Panny Marie v Broumově – nejstarší dřevěný kostel v České republice je unikátní nejen svým stářím (druhá polovina 13. století nebo začátek 14. století), ale i technikou stavby: hrázděnou konstrukcí z mohutných dubových trámů
Obří akvárium v Hradci Králové – největší sladkovodní akvárium v České republice s objemem 130 tisíc litrů celoročně přibližuje tropické ryby a rostliny Jižní a Střední Ameriky

Obě skalní města jsou spojena žlutou turistickou trasou vedoucí Vlčí roklí. V blízkosti Adršpašsko-teplických skal leží i další skalní města. Po červené značce dojdete na nedaleký vrch Ostaš vzdálený 8,5 kilometru a po dalších 6 kilometrech pak do Broumovských stěn.

V celé obci Adršpach platí zákaz stání, parkování je tedy možné pouze na vyhrazených parkovištích. Pokud jsou obsazená, můžete využít parkovišť v okolních vesnicích a přímo ke vstupu do skal přijet vlakem.

Spustit audio