Největší soukromé muzeum letadel v České republice u Zruče nabízí louku plnou příběhů

17. leden 2020

Měli byste chuť podívat se pěkně zblízka na letadla všech druhů a velikostí? Pokud ano, vydejte se do největšího soukromého muzea letadel ve Zruči u Plzně. Sbírka je dílem dvou velkých nadšenců. Pilota Karla Tarantíka a jeho syna Miloše. Muzeum stále doplňují o nové přírůstky – a tím pádem i o nové příběhy. Bez jejich obrovského zápalu a odhodlání zachraňovat stroje určené k sešrotování by tohle muzeum nikdy nevzniklo.

Nejbližší letiště je odtud vzdálené asi patnáct kilometrů, přesto se to tu letadly a další leteckou technikou doslova hemží. Od známého práškovacího žlutého letadla zvaného čmelák, přes stíhačky až po velká dopravní letadla pro desítky pasažérů. Nechybí vrtulníky, dokonce všechny typy, které u nás kdy létaly. Kulisu leteckého muzea pak dokresluje pozemní bojová technika.

Na své si tu přijdou všichni – malí, velcí, piloti i „nepiloti“. Největší soukromé muzeum letadel nemůžete přehlédnout. Při příjezdu se před vámi jakoby z ničeho nic objeví obrovské dopravní letadlo, které byste čekali spíš na ruzyňském letišti v Praze než na louce u lesa.

Zblízka pak užasnete nad prostorem doslova posetým letadly. Po vstupu do areálu vám nejdřív z množství exponátů těkají oči z jednoho na druhý a hlava neví, na co se soustředit dřív. Po chvilce oprávněného úžasu si začnete všímat jednotlivých detailů.

Letadla je možné si prohlédnout opravdu zblízka

Každý stroj má za sebou navíc i příběh. Například jedno z největších vystavených letadel ruské výroby Tu-104A dopravovalo mnoho let v českých barvách cestující na dovolenou. Svůj zasloužený odpočinek tu ale tráví třeba po boku bojového vrtulníku nebo stíhačky. Tedy strojů, které měly úplně jiné poslání.

Najdete tu také až neuvěřitelná a na koleně vyráběná „pidi“ letadélka, která dokonce dokázala létat. Do mnoha exponátů vás tu nechají i nakouknout a třeba si i sednout. Každý se tu může na chvíli zasnít a být znovu dítětem nebo pilotem.

Nad exponáty bdí socha sovětského diktátora

Pod levým křídlem velkého dopravního letadla si nemůžete nevšimnout několik metrů vysoké betonové sochy sovětského diktátora Stalina. I když tahle socha působí mohutně, ve srovnání s velikostí letadla vypadá spíš komicky. A tak by to se sochami diktátorů a tyranů mělo být. Ne je zlikvidovat, aby se na ně úplně zapomnělo, ale ukázat je v jiné perspektivě.

Muzeum letadel pod širou oblohou

Místní Stalinova socha je v prostoru zakomponována citlivě s ohledem na dějiny. Stalin tu pod křídlem letadla vyrobeného v Sovětském svazu bdí nad legendárním tankem T-34. Tedy jedním z tanků, který sehrál zásadní roli ve vítězství Rudé armády ve druhé světové válce. Příznivci vojenské techniky zde najdou i spoustu dalších zajímavostí. Třeba letadlo, unesené teroristou nebo letadlo, které sloužilo jako restaurace.

Mezi opravdové letecké unikáty patří například stroje F-104, CF-104D, Mirage IIIR, SMB-2. Su-7U, AN-30 a Tu-104A. Sbírka vrtulníků dokonce obsahuje všechny typy, které u nás kdy létaly. Oddělení tanků nabízí přehled hlavních typů obrněnců, hlavně typu T-34, a jejich zajímavých úprav.

autor: Pavel Halla
Spustit audio