Největší skanzen najdete na Valašsku v Rožnově pod Radhoštěm. Živé muzeum v přírodě tvoří tři areály

10. červen 2020

Když se řekne skanzen, většina lidí si představí Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm ve Zlínském kraji. Největší a nejstarší skanzen ve střední Evropě byl založen v roce 1925 a v jeho třech expozicích, Dřevěném městečku, Valašské dědině a Mlýnské dolině, je rozmístěna téměř stovka památkových objektů.

Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm představuje návštěvníkům lidovou architekturu Moravského Valašska z městského i vesnického prostředí. Záměrem zakladatelů muzea sourozenců Jaroňkových bylo vytvořit takzvané „živé“ muzeum, ve kterém by návštěvníci měli možnost zažít atmosféru dávných časů. Ve skanzenu tak ožívají zapomenutá řemesla, tradiční techniky výroby, lidové umění a obyčeje i někdejší společenský život, obchod a zábava našich předků.

Skanzen se skládá ze tří areálů: Dřevěného městečka, Valašské dědiny a Mlýnské doliny. Dřevěné městečko je areálem nejstarším. Je zasazené do parku a představuje městský způsob života na Valašsku na přelomu 19. a 20. století. Vidět tam můžete Radnici, Billův měšťanský dům nebo hospodu.

Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm

Nejrozsáhlejším areálem muzea je Valašská dědina, která se skládá z hospodářských usedlostí, salašnických staveb, mlýna a kovárny. Mlýnská dolina pak soustřeďuje funkční, technické stavby převážně na vodní pohon. Tyto stavby jsou důkazem technické zručnosti našich předků a jejich schopnosti využívat přírodní zdroje. V areálu jsou k vidění například hamr, vodní mlýn, pila, valcha, lisovna na olej či vozovna s výstavou historických dopravních prostředků.

Letos slavíme 20. výročí krajů České republiky. Vybrali jsme proto pro vás ty nejzajímavější místa z každého kraje. Jaká jsou další NEJ ve Zlínském kraji?

Baťův kanál – největší umělý tok v České republice. Historická vodní cesta byla vybudovaná v letech 1934 až 1938, spojovala Otrokovice s Rohatcem. Její délka je 52 kilometrů
Hřebčín Napajedla – nejvýznamnější producent dostihových koní v České republice. Založen byl roku 1886
Zlín Film Festival – nejstarší a největší mezinárodní filmový festival pro děti a mládež pořádaný od roku 1961
Největší podvodní sladkovodní tunel – nachází se v areálu Živá voda v obci Modrá. Botanická a sladkovodní expozice představuje život ve vodě i kolem řeky Moravy, přilehlých potoků a tůní

Pod Valašské muzeum v přírodě patří také Pustevny, které se nacházejí zhruba dvacet kilometrů od Rožnova, nedaleko vrcholu hory Radhošť. Jedná se o horské středisko, které postavil slovenský architekt Dušan Jurkovič.

autor: Saskia Mišová
Spustit audio