Nejstarší existující skleník v Evropě najdete v Lednicko-valtickém areálu. Je součástí zámku Lednice

12. prosinec 2021

Milovníci historie a skleníkových rostlin si přijdou na své při návštěvě zámku v Lednici na jižní Moravě. K jeho reprezentativním prostorám patří i obrovský skleník. Je nejstarším existujícím skleníkem v Evropě a skladba rostlin je v něm tak pestrá, že v každé roční době tam něco kvete. Na svou dobu unikátní je také samotná konstrukce skleníku. Otevřeno je celoročně, kromě ledna.

Skleníku v podobě, jak jej známe dnes, předcházela dřevěná oranžerie, která byla vybudována roku 1717. Pěstovaly se v ní pouze pomeranče a úroda byla tak velká, že se vyvážela i do Vídně k císařskému dvoru. Oranžerie existovala až do roku 1842, kdy ji zrušil kníže Alois II. Josef a svému architektu Jiřímu Wingelmüllerovi dal za úkol vybudovat moderní skleník.

Stavba byla navržena za použití na tu dobu neobvyklých materiálů. Poprvé byly v samonosné konstrukci použity ocelové ohýbané tyče, litinové podpůrné sloupy doplněné ozdobnými prvky nebo šupinovité zasklení. Na díle se patrně podílel anglický konstruktér P. H. Desvignes. Stavba stála knížete téměř 160 tisíc zlatých.

Původně mělo v novém skleníku, postaveném v roce 1843, pokračovat pěstování pomerančů. Během následující tuhé zimy ale všechny pomerančovníky pomrzly a Liechtensteinové se proto rozhodli pojmout koncept skleníku zcela jinak. Jejich zahradníci byli vysláni do všech koutů světa pro semena tropických a subtropických rostlin. Skladba je tak pestrá a unikátní, že v každé roční době zde něco kvete. Skleník měří na délku 92 metrů, na šířku 13 metrů a vysoký je 7,5 metru. Je napojen na centrální vytápění, které bylo dříve na uhlí a dřevo, v současnosti ho nahradil zemní plyn.

V podlaze chodníků je umístěno centrální vytápění

Nejstarší v Evropě

Památka je nejstarším existujícím skleníkem v Evropě. Jediná srovnatelná stavba byla v Londýně, tu ale zničil požár. Skleník přiléhá k reprezentačním sálům a bylo velmi příjemné, když se knížecí návštěvy mohly přesunout buď do zahrady, nebo právě do tropické oázy. Ostatně teplé a vlhké klima, které zajišťuje rostlinám vhodné prostředí, okouzluje návštěvníky i dnes. Skleník si velmi oblíbil hlavně Johann II. z Liechtensteina, který sice pobýval na zámku ve Valticích, každý den se prý ale vypravoval do Lednice, krátce se prošel parkem a poté trávil dlouhou dobu právě v zámeckém skleníku.

Unikátní samonosná konstrukce z ohýbaných ocelových tyčí proložených šupinovitými sklíčky

Skleník je otevřený víceméně po celý rok. Výjimkou je leden, kdy je zavřený. V únoru a březnu je otevřeno o víkendech, od dubna do konce října celý týden mimo pondělí, a o letních prázdninách pak stále. V listopadu a prosinci opět jen o víkendech, případně dle předchozí domluvy. Při návštěvě se držte na vyznačených stezkách, nevstupujte ani na zatravněné plochy a ruce nemáčejte v jezírkách. Kosmetika a dezinfekce totiž velmi škodí okrasným rybám i rostlinám.

Spustit audio