Nejrychlejší cesta z Žižkova do Karlína: Žižkovský tunel

Žižkov s Karlínem spojuje tři sta metrů dlouhý pěší a cyklistický tunel pod vrchem Vítkov. Otevřen byl v roce 1951. Měl být doplněn větví pro auta, ale stavba se nezrealizovala. Železniční tunel vedoucí na hlavní nádraží prý od toho pěšího dělí jen 6 metrů horniny.

Žižkovský tunel byl původně určen k ochraně obyvatelstva, jako kryt v době válečného konfliktu, podzemní prostory jsou stále udržované. Vešlo by se tam 1250 lidí. Tunel pod Vítkovem neměl až do roku 2014 oficiální jméno. Toho roku v prosinci se rozhodlo, že ponese název Žižkovský. Kdo se tunelem vydá z Žižkova do Karlína nebo obráceně, ušetří čas. Je to bezkonkurenčně nejrychlejší spojení těchto dvou pražských čtvrtí. Ujde 303 metry, šířka tunelu se pohybuje mezi 4,4 a 4,8 metry, maximální výška činí 3,40 metru, převýšení 28,89 metru s průměrným stoupáním 8,1 %. Tunel je z kopce.

V tunelu se často filmuje. Útěchu tady hledala hlavní hrdinka filmu Samotáři Hanka, tedy Jitka Schneiderová. Vykřičet vztek sem přišla Ofka, v podání Marty Issové, ve filmu Děti noci. A tunelem probíhal i vyšetřoval Karel Hrubeš (Michal Dlouhý) ve filmu Sametoví vrazi.

Tunel bývá místem pouličního vystoupení muzikantů s kytarou, flétnou, někdy se tu zpívá. Občas ale znějí divné a trochu strašidelné zvuky, dají se ovšem lehce „rozklíčovat“. Buď duní vlak, jedoucí nad tunelem na hlavní nádraží nebo z něj. Či tunelem projíždí cyklista, turista na koloběžce, který si ji nahoře půjčí a dole zase nechá stát, nebo dítě na odrážedle. Tunel je vydlážděný kostkami, proto každé podobné vozítko pořádně drnčí. To, co zní jako hlas psa baskervillského, se nakonec ukáže být štěkáním pudlíka, který jde s paničkou na procházku.

Spustit audio