Nejromantičtější most stojí ve Stádleci. Původně vedl přes Vltavu, dnes překlenuje Lužnici

20. květen 2022

Když známý podnikatel Vojtěch Lanna začal v roce 1847 stavět řetězový most přes Vltavu na Písecku, určitě netušil, že po sto padesáti letech se ten samý most, mezitím rozebraný, bude znovu stavět o kus dál, na řece Lužnici v obci Stádlec. Dnes je stádlecký řetězový most jednou z nejnavštěvovanějších technických památek na jihu Čech.

„Podobný most jsem viděl ve skotském městečku Aberdeen. Nechal jsem se na něm vyfotit, dal jsem snímek na facebook a místní si říkali, proč se tu fotí na mostě,“ směje se starosta jihočeského Stádlece Milan Kelich. „Tak jsem dal do titulku, že jde o bratříčka. Jinak ten náš je jediný funkční řetězový empírový most ve střední Evropě,“ dodává.

Stádlecký řetězový most měl přitom namále. Stavba vznikla před polovinou 19. století a úplně původně stála o dvacet kilometrů západněji, u řeky Vltavy v Podolsku. Most s romantickými branami na koncích ale časem přestal vyhovovat, a tak vedle něj na začátku druhé světové války vyrostl přes půl kilometr dlouhý most ze železobetonu.

Když byla na začátku šedesátých let dokončena Orlická přehrada, bylo jasné, že její vody řetězový most zatopí. Bylo proto rozhodnuto, že se most rozebere a přemístí na nějaké jiné vhodné místo.

Řetězový most

Nakonec to trvalo bezmála patnáct let, než byl řetězový most znovu postaven u zmíněného Stádlece. Od té doby se ale stal nedílnou součástí vesnice, dokonce je vyobrazen i na obecním znaku. „Je to jediná, na první pohled rozeznatelná stavba, která se dá s námi spojit,“ vysvětluje Milan Kelich.

Most i dnes slouží jako silniční, vjet na něj ovšem smí jen auta do šířky dvou metrů a váhy jedné a půl tuny. Hned u mostu je vybudováno odstavné parkoviště a také k němu vedou dvě značené turistické trasy, jedna cyklotrasa a míjí ho i nejdelší naučná stezka u nás, nazvaná Na Onen svět.

autor: Filip Černý
Spustit audio