Nejraději má konzervy, nepohrdne ani cukrovím. Mládě jezevce je ve střídavé péči zaměstnanců univerzity

18. červenec 2020

O nového člena se v posledních týdnech rozrostly rodiny některých zaměstnanců Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně. O víkendech a ve volných dnech se střídavě starají o několikaměsíční mládě jezevce, které dostalo jméno Líza.

Mládě jezevce ve voliéře

Její matku srazilo auto a sama by v přírodě nepřežila. Díky pravidelnému přísunu konzerv pro kočky se má malá šelma čile k světu a svou vynalézavostí nepřestává své náhradní rodiče překvapovat.

„Vidíte, jakou má sílu, že tady odstrčí bez problému těžkou bednu,“ upozorňuje Jiří Pikula, když Líza skočí za boudu a zvědavě od zpoza ní vykukuje. „Jméno Líza jsme vymysleli, protože latinsky se řekne jezevec Meles meles, tak to je nejblíž k té Líze, no.“

Mládě jezevce má zázemí ve výběhu označeném jako voliéra číslo 3. Běžně tu totiž mívají spíše ptáky. Třeba hned vedle je několik zraněných poštolek. O jezevce se ale zdejší veterináři starají vůbec poprvé. „My ji máme ve střídavé péči s kolegyní, která si ji velmi zamilovala. Střídáme se po týdnu, že ji bereme domů a na víkendy,“ říká přednosta Ústavu ekologie a chorob zoozvířat, zvěře, ryb a včel.

Líza má nejraději rybí konzervy pro kočky, ale nepohrdne ani cukrovím

„Mít doma jezevce bych označil za šílený nápad. Moje děti, které jsou zvyklé na ledacos, řekly, že to je bezkonkurenčně největší ďábel ze zvířat, co jsme zatím měli,“ dodává Pikula.

Nezbedná Líza

„Když jsme ji měli ještě malou, tak v noci vlezla do spíže, kde jsme měli různé plné a nedopité láhve a začala tam hospodařit. No a ve tři hodiny v noci strašlivý rámus a řinčení skla. Kolegyni, která si ji bere taky do péče, té otevřela ledničku a sežrala jí tam zbytky vánočního cukroví. Takže opravdu se dostane kamkoliv,“ líčí zážitky s jezevčicí Lízou Jiří Pikula. V péči zdejších veterinářů zůstane ještě nejméně do října. Pak by ji chtěli zkusit vrátit do volné přírody. Do té doby musí ale ještě zesílit.

autor: Hana Florianová
Spustit audio