Nejmilovanější z našich princezen by měla 70 let. Zkuste si, co víte o Libuši Šafránkové

2. červen 2023

Její oči, tvář, postavu i hlas si budou lidé pamatovat snad navždy. Princezny Libuše Šafránkové zřejmě dlouho žádná herečka nepřekoná, pokud to vůbec možné je. Dne 7. června 2023 by jí bylo 70 let.

Libuše Šafránková jako Popelka

Večernice, Popelka, Maruška i princezna ze skal. Ale také Štěstí v Nesmrtelné tetě, čarodějnice v pohádce Micimutr nebo představitelka řady rolí ve filmech z dílny otce a syna Svěrákových. A ostatně i jedna z Múz slavného Cimrmana ve filmu Jára Cimrman ležící, spící.

To vše byla Libuše Šafránková. Jedna z těch umělkyň, kterým si prostě lidé zvykli říkat zdrobněle – Libuška. Naše Libuška. 7. června by měla sedmdesát let. Jenže dva dny poté to také budou dva roky od chvíle, kdy nás nečekaně opustila.

I když většinu života strávila v Praze, nikdy nezapomněla na své rodiště – na Šlapanice a na Brno, kde získávala i první umělecké zkušenosti. A uměleckou dráhu okusila i její mladší sestra Miroslava.

Vzpomínala i na brněnský rozhlas

Čtěte také

Autorovi tohoto textu se Libuše Šafránková svěřila, že s Brnem má spojené i první rozhlasové zkušenosti. „Přišli jsme do studia z konzervatoře. A naším úkolem bylo křičet: Už jede, už jede! Vůbec netuším, co to bylo za titul, ale bylo to první setkání s rozhlasem,“ prozradila. Slíbila, že se dokonce na opravené sídlo brněnského rozhlasu přijde podívat a pozdraví posluchače z rodné Moravy, to se už ale kvůli nečekané smrti nestalo.

Smrt ukončila také výjimečný vztah, který měla s rovněž moravským rodákem Josefem Abrhámem. Jejich manželství bylo příkladem lásky, navíc se vyhýbaly i zájmu bulváru. Společně vytvořili několikrát manželské páry i ve filmu – za všechny připomeňme Svatební cestu do Jiljí nebo pohlavek, který svému muži (skutečnému i filmovému) dává ve filmu Vrchní, prchni.

Josef Abrhám a Libuše Šafránková

Celkem hrála ve více než 150 filmech či seriálech, které obdržely mimořádná ocenění včetně Oscara. Dokázala zvládnout role komediální – vzpomeňme na manželku žárlivého Petra Čepka ve filmu Vesničko má středisková – i role vážnější. Navždy ale zřejmě zůstane mladou a krásnou princeznou. A to nejen pro obyvatele Moravy, Čech a Slezska, ale i pro mnoho Němců a zástupců dalších národností včetně lidí ze Skandinávie.

Místo posledního odpočinku našla na hřbitově ve Šlapanicích, v hrobě s milovanými rodiči.

Vyzkoušejte si náš kvíz o tom, co víte – nebo možná nevíte – o Libuši Šafránkové. Za správnou odpověď se zobrazí bonusová informace, takže se vyplatí si kvíz i zopakovat.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.