Nejlepší sekaná je ta prejtová s česnekem a hořčicí od Jany Prudičové z Raspenavy

Recept na prejtovou sekanou, potřenou hořčicí a pečenou v remosce jako bábovka, zaujal porotu soutěže Pochoutkový rok. Recept Jany Prudičové z Raspenavy tak poslala do soutěže o kuchyňské spotřebiče. Sekaná je pikantní, vláčná a prudce jedlá.

Prejtová sekaná

Ingredience:

500 g mletého hovězího masa
500 g mletého vepřového masa
1 lžička soli
1 lžička mletého pepře
1 lžička drceného kmínu
8 g sušené majoránky
1 palice česneku
6 vajec
1 hrnek strouhanky
3 lžíce plnotučné hořčice
20 kuliček černého pepře
10 kuliček nového koření
3 bobkové listy
voda na podlití

Postup

Maso den předem vložíme do kastrolu, zalijeme studenou vodou, aby bylo ponořené a necháme odstát nejlépe přes noc v lednici. Maso tím do vody pustí krev.

Druhý den vodu slijeme. Maso vložíme do mísy, ve které budeme míchat sekanou. Přidáme k němu celou palici propasírovaného česneku, 1 lžičku soli, 1 lžičku drceného kmínu a 2 hrsti majoránky, kterou promneme mezi dlaněmi. Nakonec přidáme 6 vajec a 1 hrnek strouhanky.

Pečlivě směs rukou promícháme, abychom z masa vyhnali přebytečný vzduch a vytvořili jednolitou hmotu.

Nachystáme si remosku, maso do ní vložíme a upravíme tak, že uprostřed bude díra, jako kdybychom pekli masový věnec. Povrch sekané uhladíme rukou namočenou ve studené vodě, tím ji krásně uhladíme.

Potom sekanou vydatně potřeme plnotučnou hořčicí a posypeme novým kořením, kuličkovým pepřem a bobkovými listy. Zalijeme troškou vody a dáme péct. V remosce pečeme dozlatova 90 minut. V troubě cca 60 minut při 180 °C.

Během pečení sekanou přeléváme vypečenou tekutinou. Ke konci můžeme i podlít, pokud se tekutina vypekla.

Podáváme v bramborovou kaší a kyselou okurkou nebo s rajčatovým salátem.

Jana Prudičová

Recept na prejtovou sekanou má od své babičky z Vysočiny, která měla celkem 11 dětí. Byla to prý babička, jak vystřižená z povídky od Boženy Němcové. A tak jsme to pečení zasvětili jí.

Paní Prudičová nás přivítala přímo bohatýrsky. Hned po příchodu jsme usedli ke stolu a ochutnali domácí slepičí polévku a pak řadu vlastnoručně dělaných zákusků včetně velkého ovocného dortu se smetanovým krémem a želé.

I tohle setkání dokazuje, jak jsou Češi pohostinní a přátelští.

Jana Prudičová a Patrik Rozehnal