Nejlepší dřevo na topení je tvrdé a suché. I kůrovcový smrk ale dobře poslouží

16. srpen 2021

Zatopit v kamnech nebo jen rozdělat oheň v přírodním ohništi není žádná věda. Jen je třeba dodržet pár základních pravidel. Základem je samozřejmě dřevo.

„Čím tvrdší, čím sušší, tím lepší,“ říká Luboš Bervida z kamnářské firmy v Želetavě na Vysočině, a ukazuje na hromadu naštípaného proschlého bukového dřeva. „To je úplně nejlepší, co do kamen můžete mít,“ dodává. Každý si ale samozřejmě nemůže dovolit kupovat dub nebo buk na celoroční topení.

Vyhrávejte zahradní grily, zahradní nářadí, knihu Pochoutky z chaloupky a další ceny. Každý všední den v čase 9.45-10.00 v letním speciálu Chalupářské léto. Soutěžte a vyhrajte >>

Teď, v době kůrovcové kalamity, dodavatelé nabízejí především škůdcem zasažený smrk. Samozřejmě je k topení vhodný, ale ne hned. „Ideální dřevo by mělo být vyschlé tak aspoň dvě sezóny,“ říká Luboš Bervida. Zkušení topiči podle něj používají systém tří hromad. První je čerstvá, druhá je částečně vyschlá a třetí topí. Správnou suchost dřeva nejlépe změří vlhkoměr. V praxi ale stačí selský rozum. Vyschlé poleno je prostě lehčí.

Existují i další vzácnější tvrdá dřeva, jako je například ořech nebo ovocné stromy. Samozřejmě je to kvalitní dřevo na topení, Luboš Bervida je ale doporučuje používat hlavně při grilování. „Mají při hoření hezké aroma,“ dodává. Na druhou stranu pak ale lidé topí i tím, co by do kamen přijít nemělo. Je to například kůra, ořechové skořápky nebo plata od vajec. „Může tam dojít ke zplynatění a výbuchu,“ varuje kamnář. Na druhou stranu dobře vyschlá šiška je výborná na roztápění.

Spustit audio