Nejhorší za poslední roky. Tak hodnotí letošní sezónu někteří včelaři ve Zlínském kraji

9. listopad 2020

Až o dvě třetiny medu méně oproti průměru stočili letos včelaři ve Zlínském kraji a med je tak už téměř vyprodaný. Výnosy ovlivnilo hlavně počasí.

Špatnou snůšku zapříčinilo především letošní chladné a deštivé počasí.  Podle včelaře Jiřího Rosy z Valašského Meziříčí byly v letošním roce jen dvě snůšky. Včelaři tak vytočili o poznání míň medu než v předchozích letech.

„Zjara včely něco přinesly, pak ale přišlo deštivé počasí, kdy včely nemohly snášet. Pak se dostaly do rojové nálady a začaly se rojit. Jakmile se včely rojí, žádná snůška není, mají prostě jiné zájmy,“ vysvětluje pan Rosa, který se včelařství věnuje přes 30 let.

Čtěte také

Podle jeho slov je letošní med v celé republice ve velké většině květový. Lesní med kvůli počasí i řádění kůrovce letos prakticky nebyl.

Cena medu v letošním roce vzrostla o 10 až 15 procent a pohybuje se v rozmezí 180 až 200 Kč za kilogram. Abyste nenarazili na falešný med, doporučuje Jiří Rosa mít vlastního včelaře. Kde takového „svého“ včelaře najít prozrazuje v rozhovoru s redaktorkou Gabrielou Hykl.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.