Nejčastější příčinou bolesti chodidel jsou boty. Jak se chovat k nohám, aby nás co nejdéle nosily?

17. únor 2023

Za život nachodíme tisíce kilometrů, a tak není divu, že nás potom občas bolí spodní část nohou, zejména chodidla. Co stojí za jejich pálením a jak si ulevit od bolesti? Zkuste osvědčené cviky, které v pořadu připomíná Kateřina Cajthamlová.

„Nejčastější příčinou jakýchkoli bolestí našich nohou je, že nosíme boty. Velmi často trpí podélná klenba, u žen vlivem podpatků trpí i příčná klenba,“ říká doktorka Kateřina Cajthamlová.

Bolesti nohou mohou být z ortopedických, metabolických nebo i jiných interních příčin. „Nohy bolí, když máte zborcenou klenbu, otlaky, ostruhu patní kosti. To jsou bolesti od chůze a jsou ortopedického charakteru. Mohou ale bolet také od cukrovky, pokud se projeví ischemická choroba dolních končetin, a to je metabolická příčina,“ potvrzuje v pořadu Vesele a zdravě rehabilitační lékař a primář Vítězslav Hradil. „Cukrovka mění průchodnost cév, může být cítit mravenčení v nohou,“ dodává Kateřina Cajthamlová.

„Nohy ale mohou bolet, když máme špatné držení těla, a jednu nohu tak přetěžujeme. I špatné sezení, zejména s nohou přes nohu, zužuje průtok krve do dolních končetin. U žen má vliv těhotenství kvůli zvýšené hmotnosti i hormonálním změnám, protože hormony ovlivňují žíly.“

Cévní problémy a křečové žíly

Každý, kdo zažil pocit studených nohou, ví, jak je to nepříjemné. Možná odtud pramení i německé přísloví ‚Udržuj hlavu chladnou a nohy v teple‘. „Studené ruce a nohy značí většinou poruchu kapilárního proudění. Pomáhá střídat teplou a studenou sprchu a zařadit potravinový doplněk ginkgo bilobu,“ radí doktorka Cajthamlová.

Křečové žíly

Za špatným prokrvováním končetin většinou stojí poruchy s cévním zásobením. „U aterosklerózy neboli zužování cév dolních končetin může pomoct se projít, a pak se zastavit – žilní odtok se v klidu zase zlepší. Pomáhá dát si nohy nahoru. Pokud to pomůže, ukazuje to na problém s žílami, když to nepomůže, jde spíš o tepny,“ objasňuje doktorka Kateřina.

Lidé mohou pociťovat také nepříjemné pálení chodidel. „Známé křečové žíly bolí zejména v noci takovou nepříjemnou pálivou bolestí.“ U cévních problémů se doporučuje méně sedět a více se procházet.

Léčba bolavých nohou vyžaduje většinou čas a trpělivost. Bolesti nohou mohou souviset i s neurologickými problémy, například neuropatií, zejména u lidí ve vyšším věku.

Cviky, které uleví

  • Píďalka - posunujte nohu a simulujte pohyb píďalky, odrážíte se prsty
  • Stát střídavě na jedné noze
  • Stát střídavě na špičkách a patách
  • Chodit střídavě po vnitřní a vnější hraně chodidel
  • Vbočený palec odtahujte a vracejte zpět na místo
2. S nádechem se stavíme na špičky a s výdechem zpět do původní pozice na celých chodidlech obou nohou.

Co radí paní doktorka na závěr?

  • Mít boty se správnou šířkou a měkkou podrážkou, nejlépe chodit naboso
  • Na vbočený palec pomáhají i korektory
  • Na otlaky používat gelové polštářky, které mají i podpůrnou funkci pro příčnou klenbu
  • Používat vložky do bot
  • Cvičit, masírovat chodidla, chodit na pedikúru

Co to je, když se vám chodí jako po polštářkách? Co je příčinou vbočeného palce? Jak zjistit, že máte plochou nohu? Poslechněte si záznam pořadu Vesele a zdravě s Kateřinou Cajthamlovou.

Příštím tématem budou vrásky. Proč se nám dělají? A jak bojovat s červenými žilkami na nose nebo na tvářích? Dotazy můžete posílat přes stránky veseleazdrave.cz nebo nechat vzkaz na telefonním záznamníku 221 553 770.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.