Nedělní Noční linka: Světový den architektury

1. červenec 2018

Pěkně to vyšlo našim i světovým skvostům architektury – mají svůj slavný den hned pěkně na začátku července, měsíce, kdy se už rozbíhají dovolené.

Kdo ví, možná už některý z našich pravidelných posluchačů chybí u vysílání, protože přes den běhal po Paříži, Barceloně či Praze, anebo třeba stál v úžasu před katedrálou v Kutné Hoře či jinde doma nebo ve světě.

Kde na světě jste viděli památky, před kterými jste zůstali stát bez dechu? Byly to pyramidy v Egyptě? Sagrada Familia v již jmenované Barceloně? Opera v Sydney, Anebo Tančící dům na nábřeží v Praze?

Víte, že slovo architektura pochází z řeckého architekton a původně to byl tesař? Kam byste pozvali na letní výlet posluchače Noční linky, aby mohli obdivovat kostel, nebo obyčejnou roubenku, která se zachovala po staletí?

Které stavitelské, architektonické období máte rádi? Nafintěné a zlaté baroko, nebo úsporné štíhlé a elegantní rysy gotiky?

autor: Marcela Vandrová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.