Nedělní Noční linka: Samota škodí zdraví

11. srpen 2019

Trápí vás, že žijete sami? Nebo jste naopak vděční za to, že máte svůj klid? Jste raději o samotě, nebo potřebujete být ve víru dění a ve společnosti přátel? Je podle vás samota přítěží? Nebo člověku přináší možnost v klidu přemýšlet a srovnat si myšlenky?

Myslíte si, že má samota vliv nejen na naši psychiku, ale i na fyzické zdraví? Jak se mění člověk, když žije sám? Zvolili jste si dobrovolně cestu samoty, sociální izolace? Proč?

Inspirací pro dnešní téma je článek Jana Bočka na serveru irozhlas.cz. Věnuje se osamělosti jako zdravotnímu riziku. Samota se podle něj netýká jen seniorů, ale i mladých lidí zhruba mezi dvacátým a třicátým rokem.

Podle výzkumů má prý osamělost vliv nejen na naši psychiku, ale i na fyzické zdraví. Škodí například stejně jako patnáct vykouřených cigaret denně, snižuje imunitu nebo zhoršuje komplikace spojené s chronickými nemocemi. Podle výzkumníků je samota pro naše zdraví rizikovějším faktorem než třeba obezita.

Jednočlenných domácností je podle mapy uvedené v článku nejvíce na jihu Čech, Vysočině nebo třeba severozápadě Čech. Nejméně naopak na Moravě.

autor: Romana Lehmannová
Spustit audio