Nedělní Noční linka: Neupadá v dnešní době český jazyk?

26. leden 2020

Je podle vás úroveň mluveného a psaného projevu mezi lidmi dobrá? Ovládají Češi svůj mateřský jazyk dostatečně? Nechybí lidem slovní zásoba? Neupadá náš jazyk tím, jak ho stále více nahrazujeme cizími výrazy a zkratkami i protože místo osobní komunikace používáme počítače? 

Patřil český jazyk a literatura mezi vaše oblíbené předměty? Je to úkol rodiny nebo učitelů naučit mluvit děti hezky česky? Kdo naučil mateřský jazyk vás, komu za to můžete být vděčni? Vyhovuje vám spíš mluvený nebo psaný projev?

Moderátora Karla Sladkého tahá za uši, když slyší jak je něco hrozně moc krásné, jak má někdo někoho hrozně rád a když se přespříliš objevují v komunikaci plevelná slova jako prostě, jakoby, přesně tak a podobně. Jakoby lidem docházela slovní zásoba a nebo ji mají nedostatečnou.

Ošíváte se také často, když slyšíte, jak se používá čeština? Vrcholem všeho byl nedávný vstup reportéra v jedné ze soukromých televizních stanic, který zakončil slovy "Paní starostko hrozně moc vám děkuju za rozhovor".

Napsat sloh na určité téma nebo životopis je pro některé lidi nadlidský úkol. Mnozí ovládají cizí jazyky, ale vlastní mateřský jazyk naprosto nezvládají. Co se stalo?

Lidé spolu málo komunikují, nebo v čem je podle vás problém? Má stále ještě náš krásný znělý český jazyk místo na výsluní a nebo potřebuje obrodu? Na vaše vyprávění se těší moderátor Noční linky Karel Sladký. Můžete mu k tématu už teď napsat přes tuto internetovou stránku nebo zatelefonujte přímo do studia po 23. hodině na číslo 731 800 900.

autor: kas
Spustit audio