Nedělní Noční linka: Jaká byla móda vašeho mládí?

24. květen 2020

Jaké oblečení se nosilo za vašeho mládí? Co bylo moderní? Mohli jste si jako mladí dopřát módní oblečení? Zažili jste dobu, kdy nosit džíny znamenalo revoltovat proti společnosti?

Džíny, původně montérky pro zlatokopy změnily svět před 147 lety. Datum 20. května 1873 se považuje za den zrození džín. V Čechách se jim říkalo také rifle podle italské značky džínsů prodávaných v 70. letech v Československu v prodejnách Tuzex. Texasky se jim (nejen v češtině, ale například i v katalánštině) říká podle amerického Texasu a tamních kovbojů a například ve španělštině jsou to kovbojské kalhoty.V padesátých a šedesátých letech 20. století byly symbolem revolty teenagerů a později se staly módním hitem i luxusním zbožím pro všechny generace. Byly rifle hitem v oblékání také v době vašeho mládí? Nebo minisukně? Jaké oblečení bylo módní v době vašeho dospívání?

autor: zos
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.