Navštivte výstavu Petra Veselého v mikulovské Galerii Závodný

14. říjen 2015

Na nároží Brněnské a Husovy ulice, na Lormově náměstí v Mikulově stojí Galerie Závodný. Nachází se v historickém jádru města, které bylo v roce 1952 vyhlášeno městskou památkovou rezervací. Do 14. listopadu tam vystavuje brněnský malíř Petr Veselý.

Založení soukromé Galerie Závodný předcházela dlouholetá sběratelská činnost v oblasti výtvarného umění. Osobní orientací majitelů je dáno zaměření na geometrické, minimalistické a konceptuální umění a tvorbu českých autorů, kteří odešli do exilu.

Nachází se v historickém jádru města, které bylo v roce 1952 vyhlášeno městskou památkovou rezervací

Dramaturgyně galerie Vladimíra Závodná vysvětluje: „Galerie se nachází se v bývalé židovské čtvrti, a to vedle rabinátu, který tvořil hlavní osu celého ghetta. V 70. letech velkou část židovské čtvrti nechali zástupci kraje zbourat, takže historická čtvrť jako celek už neexistuje. V prolukách vznikaly nové stavby, poplatné tehdejší době, které do historické zástavby nezapadají. Na místě dnešní Galerie Závodný stávaly garáže. Ty jsme zbourali a postavili novou budovu, která svým vzhledem kopíruje charakter pálavských kopců.“

Moderní dvoupodlažní stavba, obložená vápencem z chorvatského ostrova Brač, získala v soutěžní přehlídce Grand Prix architektů – Národní cena za architekturu 2012 ocenění v kategorii novostavba. Autorem architektonického řešení je Štěpán Děnge.

Uvedení výstavy Petra Veselého v Galerii Závodný v Mikulově

Místo a návaznost na okolní zástavbu si vyžádaly zvláštní členění vnitřního prostoru. V přízemí jsou výstavní prostory a galerijní kavárna. V podlaží díky převýšení stropu nad průjezdem vznikl jakýsi „amfiteátr“, který přímo vyzývá k pořádání koncertů a dalších kulturních akcí.

Nyní se v tomto působivém prostředí můžete setkat s obrazy brněnského malíře, výtvarného pedagoga a básníka Petra Veselého. Podle Vladimíry Závodné výstava zapadá do letošní série, v níž prezentuje malíře se svébytnou autorskou cestou, ne vždy jednoduchou. „Jsou tady obrazy s tématy osobními, intimními,“ konstatuje Petr Veselý. „Ty obsahy jsou skrytější, ne zcela zřejmé.“

Obraz-objekt vystavený v 1. patře

Nejstarší je cyklus obrazů Vrstvy z roku 1989, který zkoumá samotný proces malby. Několik obrazů je naopak letošních, například obraz či závěsný objekt z cyklu Formáty. Autor si od počátku 80. let zpřítomňoval formáty oblíbených obrazů tím, že si je narýsoval na papír nebo je z papíru vystřihl, později je přenesl na plátno či dřevěnou desku.

Obraz-objekt vystavený v 1. patře Galerie Závodný vznikl využitím dřevěné desky, kterou si zemřelý brněnský malíř Jánuš Kubíček kdysi připravil po způsobu gotických dílen. Formát přitom téměř na milimetr odpovídá desce, na níž je namalována Madona roudnická. Po zjištění této skutečnosti Petr Veselý desku jen pietně přikryl sklem a vystavil.

Spustit audio