Návštěvníci Mikulova mají nyní možnost prohlédnout si mimořádně vzácné exponáty z archeologických nalezišť starého Egypta

12. srpen 2007

Představuje je výstava nazvaná Núbie v dobách faraónů, která je instalována na tamním zámku.

Výstava je vytvořena ze sbírek Náprstkova muzea v Praze, a byla vytvořena jako putovní, prozradil ředitel Regionálního muzea v Mikulově Petr Kubín: "Tak, jak ji návštěvníci tady mohou vidět, jsme ji převzali z muzea v Kroměříži, odkud tedy přišla k nám a my jsme ji samozřejmě dělali ve spolupráci s Náprtkovým muzeem.

V rámci té výstavy mají návštěvníci možnost vidět různé ukázky keramiky, kamenné plastiky a reliéfy z oblasti Núbie, tedy jižního Egypta a severního Súdánu a hlavním exponátem je malovaný sarkofág. Na mapách, které tvoří součást výstavy, jsou ty nejdůležitější lokality, odkud právě pocházejí i některé ty nálezy. Výstavu doplňují texty, které chronologickým způsobem popisují kulturu a nejdůležitější vývojové etapy Núbie."

I když je výstava svým rozsahem poměrně malá, zabírá jen jeden sál zámku, předměty v ní zařazené jsou podle Petra Kubína velice vzácné: "Jsme rádi, že tato výstava se zde může konat, protože obyvatelé a návštěvníci Mikulova mají možnost poprvé vidět tak vzácné exponáty. Málokdo asi pojede do Prahy a část sbírek je i z depozitářů. Mikulovské sbírky navíc samozřejmě nemají tolik předmětů tohoto druhu, aby vydaly na výstavu."

Výstava Núbie v dobách faraónů bude na mikulovském zámku otevřená až do konce sezóny, tedy do konce října.

autor: gaj
Spustit audio