Návrat po staletích. Do Modré na Uherskohradišťsku přivezou pratury

13. únor 2018

Do Modré na Uherskohradišťsku dnes večer přivezou tři pratury. Na Moravu se vracejí po mnoha staletích. Zvířata se stanou se součástí rozšiřované expozice Voda živá.

Předka dnešního hovězího dobytka vyhubili v Evropě lovci v sedmnáctém století. Naposledy žili pratuři v Polsku. Pratury se podařilo odchovat ve specializované stanici v Milovicích na Mladoboleslavsku. Dnes dopoledne by je tam měli odchytit a převést na Moravu.

„Pratury se podařilo zpětně vyšlechtit a odchovat ve specializované stanici,“ říká starosta Modré Miroslav Kovářík.

Oblíbená lovná zvěř

Pratur byl rozšířený na většině území Evropy a středního Východu. Již od paleolitu byl oblíbenou lovnou zvěří člověka. V pátém století před naším letopočtem vymřel v jižním Řecku.

V Česku zmizel na rozhraní raného a vrcholného středověku a ve 13. století přežíval již jen v Polsku, Litvě, Moldavsku, Sedmihradsku a Východním Prusku. Nejdéle přežil v Polsku, kde byl odedávna pod ochranou králů. Poslední kus zde uhynul roku 1627 v rezervaci u městečka Jaktorova, asi 50 km jihozápadně od Varšavy. Příčinou vymření pratura byl lov ze strany lidí.

Stádo zpětně šlechtěných praturů, které je v Milovicích, je první v celé střední a východní Evropě.

Zvířata zachraňuje nadace

Do Milovic byli dopraveni jeden samec a pět samic v říjnu roku 2015 z Nizozemska, kde místní nadace Taurus Foundation pracuje v rámci projektu TaurOs na zpětném šlechtění praturů ve spolupráci s vědci z Wageningenské univerzity.

Cílem projektu je vyšlechtit zvíře, které stavbou těla, zbarvením i schopností přežít v přírodě bude přesně odpovídat původnímu praturovi. Loni se v rezervaci narodilo pět mláďat praturů, z toho jedna dvojčata.

autoři: pes , Tomáš Fránek

Související