Návrat do lavic: Jsou školy na vše dostatečně připravené? A jak bude vypadat testování?

V pondělí se vrátí do škol žáci prvních stupňů základních škol a také předškoláci do mateřských škol. Součástí plánu je testování žáků a rotační výuka. Pamatují manuály ministerstva školství opravdu na všechno? Ve společném speciálním vysílání Radiožurnálu a Plusu odpovídali mimo jiné ministr Robert Plaga (za ANO), ředitelé, pedagogové i zástupci rodičů.  Na to, jak velkým epidemickým rizikem návrat dětí do škol je, jsme se ptali virologa Ivana Hirsche.

České školy jsou zavřené – ať už celkově, nebo částečně už víc jak 282 dní a Česko je v tomto ohledu v Evropě smutným rekordmanem. Žáci vyšších tříd prvního stupně ve škole nebyli od loňských Vánoc. Úplné uzavření škol včetně těch mateřských trvá nyní šest týdnů.

Psychologové varují před nárůstem depresivních a úzkostných poruch. Na děti dopadá izolace, chybí jim vrstevníci, spolužáci, kamarádi. V kolektivu se navíc učí jak spolupracovat, že každý má právo na svůj názor a tak dále. To nemůžou rodiče nahradit, ať se snaží sebevíc. Obavy mají ale také rodiče uzavřenějších dětí, kterým izolace a distanční výuka svým způsobem vyhovuje. Tyto děti můžou mít naopak strach z návratu do školy mezi ostatní.

Kdo a za jakých podmínek se v pondělí vrátí ke klasické výuce?

Do školních lavic v pondělí znovu postupně usednou žáci prvního stupně základních škol. Budou se střídat v rotační výuce – týden se budou učit z domova na dálku a týden klasicky ve třídách. Podle ministra školství Roberta Plagy (za ANO) se tak zabrání případnému šíření koronavirové nákazy, a zároveň to umožní rychlejší otevření škol. Děti budou také pravidelně testovány. Od 12. dubna se otevřou také mateřské školky, vrátí se do nic ale pouze předškoláci.

Jakým způsobem budou děti testovány a co se bude dít v případě, že jim vyjde pozitivní výsledek?

Co když bude výsledek antigenního testu pozitivní?

Žáci se budou pravidelně testovat dvakrát týdně, vždy v pondělí a ve čtvrtek. Půjde o neinvazivní metodu antigenního testu výtěr z přední části nosu, který je mnohem šetrnější než klasický hluboký výtěr. Pokud někomu z dětí vyjde antigenní test pozitivní, bude muset podstoupit přesnější PCR test. A v případě, že PCR test potvrdí výsledek antigenního, budou se muset nechat otestovat také spolužáci dítěte.

Učitelé mohli využít přednostní očkování. Kolik je jich tedy naočkovaných a jaký bude postup u těch, kteří vakcínu nedostali?

V tuto chvíli je naočkováno přes 120 tisíc pedagodických i nepadogogických pracovníků škol. Ti, kteří vakcínu nedostali, se budou muset stejně jako žáci pravidelně testovat. Učitelé, kteří jsou v přímém každodenním kontaktu s dětmi, by měli být testováni jednou za dva až tři dny.

Hosty Tomáše Pancíře jsou:

  • Robert Plaga, ministr školství (za ANO);
  • Svatopluk Česák, ředitel ZŠ Karlov v Benešově;
  • Ludmila Bočková, učitelka 2. třídy na ZŠ Vrchní Opava;
  • Matěj Skalický, reportér ČRo;
  • Andrea Benešová, vedoucí platformy Ředitelky a ředitelé mateřinek;
  • Ivan Hirsch, virolog z Katedry genetiky a mikrobiologie PřF UK  a z ÚOCHB AV ČR;
  • Angelika Gergelová, Unie rodičů;
  • Václav Mertin, dětský psycholog, dětský psycholog z Katedy psychologie FF UK.

 

Spustit audio