Naučná stezka v Přírodní rezervaci Podkovák v Českém lese je vhodná i pro vozíčkáře

12. březen 2022

Naučné stezky u přírodních rezervací se v posledních letech objevují jako houby po dešti. Často vedou po úzkých stezkách nebo přes kameny. Rozhodně nic pro vozíčkáře či jinak zdravotně omezené turisty. My ale víme o jedné přírodní rezervaci, kde je naučná stezka naopak pro vozíčkáře uzpůsobená. Jmenuje se Podkovák a našli byste ji v Českém lese nedaleko obce Lesná na Tachovsku v Plzeňském kraji.

Přibližně čtyři sta metrů dlouhou stezku tvoří povalový chodník, který lemují malé cedulky. Na nich si návštěvník může přečíst informace o místních zvířatech i rostlinách. „Vyskytují se zde rostliny, které mají rády vlhko a kyselou půdu, třeba šicha černá nebo klikva bahenní. V okolí roste také malá borovice blatka, což je druh, který je také vázán na kyselé půdy,“ popisuje místo průvodce Českým lesem Antonín Hříbal.

Přímo na povalovém chodníku jsou vyznačeny stopy zvířat i s jejich pojmenováním, aby turisté věděli, jaká zvěř se v okolí vyskytuje. Ve zdejším lese žijí i velmi vzácné druhy pavouků a brouků. Pro obojživelníky a plazy místo příliš vhodné není. Přesto tu byl zaznamenán skokan, čolek nebo ropucha a poměrně často je zde k vidění ještěrka.

Mimo stezku se sestupovat nesmí. Jednak kvůli měkké půdě, do které by bylo snadné zapadnout, ale zejména kvůli ochraně a zachování rozmanitosti zdejší přírody. „Chodníček má jakési bočnice, aby po něm mohli bezpečně jet i vozíčkáři a nemohlo se stát, že by sjeli s vozíkem mimo. To je jeden z velkých bonusů, ta přístupnost pro všechny,“ dodává Antonín Hříbal.

Na chodníku jsou namalované stopy zvěře, kterou je možné v Přírodní rezervaci Podkovák potkat

Na konci stezky je umístěný dřevěný altán s posezením. V něm najdete dokonce i knihu, kam můžete napsat, jak se vám stezka líbila. A přibližně tři a půl kilometru od Podkováku se nachází podobná přírodní rezervace Farské bažiny, která má větší rozlohu, ale je pro návštěvníky uzavřená.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.