Naučná stezka kolem Prachovického lomu ukazuje těžbu vápence v reálu

4. duben 2014

Když budete mít štěstí, zažijete i odstřel – tahle věta by leckoho dokázala vyděsit. V Prachovicích na Chrudimsku ale není důvod k panice. Jen málokdy a málokde totiž narazíte na možnost nahlédnout do aktivního lomu.

A ne ledajakého, ten prachovický patří mezi největší vápencové lomy u nás a pohled na šedé několikametrové etáže a nákladní auta velká jako rodinný dům stojí skutečně za to.

Naučná stezka kolem Prachovického lomu má celkem dva výhledy na lom a šest zastavení s informačními tabulemi. Na nich znovu ožívá geologická historie lomu i dávné zkameněliny včetně bájného trilobita.

Kladívkáři a mineralogové mají vůbec tohle místo velmi v oblibě. Kamínky, které se jinde vyskytují v řádech centimetrů, tady totiž dosahují nezřídka půlmetrových rozměrů. Většina skončí v drtičkách, některé exempláře prý ale stále schovávají místní haldy.

Zhruba v polovině trasy zjistíte, že se přímo pod vašima nohama proplétá složitý jeskynní systém, který si lidé troufnou navštívit jen jedinkrát za rok – při sčítání netopýrů.

Jedno z největších vápencových ložisek v ČR

Stezku pomáhaly připravit zaměstnanci lomu i děti z prachovické školy. V nestřeženém okamžiku tak turisty může překvapit několik pohádkových bytostí, které tady mají svůj domov – Krvavěnka, Boukal, bludný slon Bohouš a další.

Naučná stezka končí v obci Vápenný Podol u vápenné pece z roku 1873. Podobných staveb byste před lety po okolí napočítali desítky, teď zbyla jen jedna jediná. Do cíle zvládnete klidnou chůzí dojít za 45 minut.

autor: kop
Spustit audio