Naučíte se žít s málem, když jste dva roky sbalení do tří krabic, říká o cestě kolem světa motorkář

26. červenec 2021

Vojtěch Lavický objel na motorce celý svět a sám motivuje ostatní k dobrodružným cestám. Jaké nástrahy mu tato cesta připravila? Co ho výprava naučila? Zvíříme společně prach na cestách a vydáme se po dráze jedné stopy, která měřila více než 65 000 kilometrů.

„Přípravy byly docela dlouhé, nejdelší byla vízová část a plánování cesty po Asii – víza na sebe musí navazovat a je nutné si udělat itinerář,“ popisuje začátky výpravy autor knihy Na motorce kolem světa.

V sedle motorky strávil neuvěřitelných 606 dní. „V Patagonii jsme téměř po roce šli na trek, zhruba 9hodinový. Šli jsme do hrozného krpálu, šplhali jsme se po skalách a mě bolela kolena. Tak jsem říkal, že to je ten důsledek – až se mě někdo zeptá, co jsem si odvezl z cesty kolem světa, tak odpovím, že bolavá kolena a záda,“ směje se Lavický. A dodává, že jak se tělo nehýbe a jen sedí na motorce, tak dostává v tomto směru zabrat.

Na cestě došlo samozřejmě i na setkání se světovou gastronomií. „Vařené býčí žlázy jsme v Mongolsku neochutnali, ani jsme to raději nikde nesháněli. Můj top zážitek z jídla byl v Japonsku a Kolumbii – tam je kuchyně velmi exotická.“

„Naučili jsme se žít s málem. Celé dva roky jste sbalení do tří krabic velikosti menšího kufru. A taky jsme se přesvědčili o tom, že všechno špatné je k něčemu dobré. Když se nám totiž stalo něco špatného, tak se to otočilo a vznikla z toho paradoxně nádherná situace.

Kolikrát museli zastavovat v Íránu, když se s nimi chtěli lidé vyfotit? Která země mu utkvěla v paměti, a chtěl by se tam vrátit? Na co se těšil nejvíc po návratu domů? Poslechněte si v cestovatelském rozhovoru Jarky Vykoupilové s Vojtěchem Lavickým.

autoři: Jarka Vykoupilová , lop
Spustit audio

Související